Gemeente Son en Breugel


Terugblikken en vooruitkijken

Toespraak burgemeester Hans Gaillard tijdens de Oliebollenparty
---

Muzikaal terugkijkend, was 2008 een goed jaar. Tijdens de zittingsavonden bleek er genoeg jong muzikaal talent aanwezig om eens de oude garde af te gaan lossen. In september, als hoogtepunt van 50 jaar Oase, was er de eerste aflevering van een eigen Promsconcert in Son en Breugel. Zeker een muzikaal hoogtepunt, dat meer bezoekers verdiende. In 2010 krijgt u vast een herkansing. Veel bezoekers trok de tweede aflevering van Ons Dorp Live op 13 december. Een groot succes op vier podia in het centrum. Met veel genres van traditionele folk en blues tot rock, die zo heavy was, dat ik niet het hele optreden heb volgehouden. Als muzikale afsluiting van het jaar heb ik tijdens de oliebollenparty samen met de heer Speetjens van de Stichting Vrienden van de Beiaard het automatisch speelwerk van het carillon in de toren in gebruik genomen.

In het afgelopen jaar werd er ook stevig gebouwd aan de toekomst van ons dorp. Groots en bijna stedelijk is de afronding van het 17-septemberplein. Je kunt al goed zien wat over enkele maanden het resultaat zal zijn. Dat je ook in het centrum dorps kunt bouwen is aangetoond met de appartementen op de hoek van de Boslaan en de Hendrik Veenemanstraat.
Heel verheugd ben ik over de tijdelijke huisvesting van De Vloed. Eindelijk is het dan gelukt en kan op 23 januari de officiële opening plaatsvinden. Nu kan er gebouwd gaan worden aan een eigentijdse voorziening met de zorg die we de oudsten in het dorp graag willen bieden.
En we gaan meer bouwen. We zijn nog op de valreep van 2008 begonnen met het bouwrijp maken van Sonniuspark. In 2009 zal er echt gebouwd gaan worden. En het is nodig ook: wat er gezegd en geschreven wordt over kredietcrisis en recessie, er is veel belangstelling om in deze prachtige wijk te gaan wonen!

Bouwen aan een dorp dat leeft, is meer dan huizen bouwen. 2009 zal ook het jaar van de bibliotheek en de sporthal worden. 2009 wordt ook het jaar dat Breugel Leeft zichtbaar zal leiden tot resultaten. Eerst de kleine verbeteringen buiten op straat, met veilige routes naar school. Extra onderhoud aan groen en straten. Aan een levende kern Breugel wil het college graag een bijdrage leveren, maar het zijn uiteindelijk de mensen zelf die het moeten doen!

In het centrum van Son hopen we in april de eerste gevolgen te merken van de ombouw van het knooppunt Ekkersrijt. Dan zal de nieuwe aansluiting van het industriepark op de A58 klaar zijn en verdwijnen de eerste stoplichten. De verwachting is dat de doorstroming op de A50 dan aanzienlijk zal verbeteren en er minder verkeer in ons centrum zal zijn.
Dat zou een hele verbetering zijn. Hoewel, we vergeten weleens hoe het centrum er voor september 2003 bijlag. Telkens weer krijg ik complimenten over ons centrum van mensen, die hier lang niet geweest zijn.
Dat mag echter geen reden zijn om niets meer te doen. Daarom ben ik blij met de visie op het Kerkplein, die de gemeenteraad heeft vastgesteld. Ik hoop dat we in 2009 de eerste zichtbare uitwerking kunnen geven. De gemeenteraad heeft een eerste financiële reserve-ring gemaakt. Van de nieuwe bibliotheek heb ik tekeningen gezien. Ik hoop ook van De Zwaan snel haalbare plannen te kunnen bekijken. Met het kerkbestuur heeft inmiddels ook een eerste gesprek plaatsgevonden om plannen concreet te maken.

Een levend dorp bestaat uit meer dan alleen huizen, straten en gebouwen. In een levend dorp leven mensen samen. Wonen, werken, ontspannen. De gemeenteraad wil daar graag mogelijkheden voor geven. Door subsidies voor cultuur, sport en jeugdwerk. Door scholen goed te huisvesten. Door goede zorgvoorzieningen voor wie zelfstandig thuis wil blijven wo-nen. Het college werkt hard om goed ook echt goed te laten zijn. Zo is er de laatste maan-den hard gewerkt aan nieuwe afspraken over thuiszorg en ook aan het schoolvervoer is rond de kerstdagen nog veel gedaan om 5 januari weer veilig vervoer te kunnen bieden.

Veiligheid zal ook in het komende jaar veel aandacht krijgen. De personele krapte bij de poli-tie zal afnemen, zodat ook de buurtbrigadiers meer in hun buurt te zien zullen zijn. De brandweer krijgt de komende twee jaar beter materiaal, waaronder nieuwe voertuigen en een nieuwe kazerne. De intensivering van buurtpreventie zal worden voortgezet, samen met woningcorporatie Domein.

Tegengaan van asociaal gedrag, zeker in de woonomgeving zal een speerpunt zijn in 2009. Samen wonen is niet vrijblijvend. We hechten aan onze vrijheid en dat moet ook vooral zo blijven. Een samenleving, die vrijheid hoog heeft, kan niet zonder respect voor de ander. Tolerantie is dan een belangrijke waarde, die we tegenwoordig te vaak vergeten. En vooral: vrijheid en verantwoordelijkheid gaan altijd samen.

Ik heb Son en Breugel leren kennen als een gemeenschap, waarbij veel mensen zich betrokken voelen. Veel mensen zetten zich vrijwillig in om het hier een fijne plek te laten zijn om te leven. Ik spreek veel mensen, die vinden dat je moet leven en laten leven. Die vinden, dat je elkaar ruimte moet geven en elkaar moet respecteren. Al die mensen wil ik graag bedanken voor hun bijdrage aan een leefbaar dorp en gaat u daar vooral mee door. Met alle dreigingen, die op ons af lijken te komen, zullen we het nodig hebben. Laten we met elkaar van 2009 een zonnig jaar maken.

Hans Gaillard