Gemeente Leeuwarden

Amicitiagebouw Amicitiagebouw

Bouwplannen Amicitia

Bron: Gemeente Leeuwarden (06-01-2009)

Velen beschouwen het gebouw Amicitia als `het lelijkste pand van Leeuwarden'. Sinds 2005 wordt gewerkt aan plannen voor een complete restyling van dit welbekende gebouw op de hoek van de Nieuweweg en de Wirdumerdijk.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 6 januari ingestemd met het ruimtelijk kader en bouwplan van Amicitia. Het college legt het plan, ontworpen door architectenbureau Jo Coenen & Co Architekten uit Amsterdam, voor aan de gemeenteraad.

Het ingediende bouwplan gaat uit van twee winkellagen, één parkeerlaag met maximaal 24 parkeerplaatsen en zeven woonlagen met in totaal 16 luxe appartementen. Het college is van mening dat de architect een innovatief, spraakmakend en op de toekomst gericht gebouw heeft ontworpen. Ondanks de iets grotere hoogte, de bijzondere opbouw en de transparante architectuur voegt het gebouw zich beter in de omgeving.

Tot 1968 heeft op deze locatie een beeldbepalend hotel gestaan. Het huidige pand is in 1969 gebouwd. Voor de commerciële functie met kantoren bleek het slecht verhuurbaar. Een groot deel stond structureel leeg.