Gemeente Putten

"Iedereen is anders"; poppentheater helpt kinderen aan positief zelfbeeld.

De gemeente Putten organiseert in samenwerking met de Puttense basisscholen een project gericht op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.
Verschillende mensen komen vroeg of laat in de problemen komen door een negatief zelfbeeld. Daarom worden kinderen onder de naam "Iedereen is anders" door middel van een poppenspel geholpen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. De bedoeling is dat zij nu en later beter kunnen functioneren in de samenleving.
Het is een project voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 en alle 16 basisscholen doen aan het project mee. Het poppenspel wordt verzorgd door Poppentheater @penstaartje. De uitvoering start in januari van dit jaar en verdeeld over het hele jaar komen alle scholen aan de beurt.

De gemeente biedt "Iedereen is anders" aan de scholen aan in het kader van de BOS-impuls en het poppenspel is speciaal voor Putten geschreven.

"Iedereen is anders" is een vervolg op het project "Geef me de vijf" dat afgelopen jaren op de scholen is uitgevoerd. Dat was vooral toegespitst op omgangsregels. Ook toen werd gebruikt gemaakt van een poppenspel.

Bij het poppenspel wordt gebruik gemaakt ven een heus theater met de 'cast' van de muppetshow. Na de startvoorstelling volgt een instructie van 30 minuten voor de kinderen van de bovenbouw die met de muppets gaan spelen. De kinderen van de bovenbouw geven naderhand met de muppets een voorstelling voor de andere kinderen op school. Voor de inhoud van de voorstellingen bestaan vijf thema's:
1. Ik mag er zijn / 2. Kijk eens wat ik kan / 3. Dit wil ik wel, dit wil ik niet / 4. Wat ik niet kan, kan jij juist goed / 5. Jij en ik, samen zijn we sterk.
In het verhaal dat de kinderen mogen spelen wordt de basis aangegeven en de kinderen mogen het verhaal en script afmaken.

Het project kent veel creatieve mogelijkheden; er worden veel suggesties aangereikt, maar er is ook voldoende ruimte voor eigen ideeën en inbreng. De afsluiting van het project wordt door de school zelf verzorgd.

---