Senternovem

12-01-2009 | Twee regelingen bij afdeling Eureka samengevoegd

EZ heeft de subsidieregeling Internationale Innovatieprojecten (Eureka-landen en geïndustrialiseerde landen) en de subsidieregeling Opkomende Markten voor internationaal innoveren sinds 1 januari gebundeld in één regeling onder de naam Internationaal Innoveren. De EZ-regeling valt binnen SenterNovem onder de afdeling Eureka, die de uitvoering voor haar rekening neemt. Bedrijven, met name MKB'ers, die een partner zoeken in het buitenland om tot technologische innovatie te komen, kunnen daar terecht.

De regeling Internationaal Innoveren is gericht op het bevorderen van de samenwerking tussen Nederlandse en buitenlandse bedrijven en kennisinstellingen op het terrein van marktgericht onderzoek en ontwikkeling (R&D) en het beter positioneren van Nederlandse partijen op buitenlandse markten. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het versterken van de Nederlandse economie. Het MKB-instrument Eurostars blijft in zijn huidige vorm bestaan.

Betere dienstverlening

EZ heeft besloten de subsidieregelingen Internationale Innovatieprojecten en Opkomende Markten samen te voegen om zo het aantal regelingen te beperken en daarmee de dienstverlening naar de klant overzichtelijker te maken. De voorwaarden voor deelname aan de regeling blijven onveranderd. Voor de nieuwe regeling is in 2009 een budget beschikbaar van een kleine 16 miljoen euro.

De 36 Eureka-landen zijn onder andere de landen binnen de Europese Unie, maar ook Rusland, Turkije, Noorwegen en Israel zijn Eureka-landen. De Europese Unie is zelf ook lid van Eureka.

De Geïndustrialiseerde landen zijn: Canada, Japan, Singapore en de Verenigde Staten.

Opkomende markten zijn: Brazilië, China, India, Indonesië, Maleisië, Thailand, Zuid-Korea en Zuid-Afrika.