Trots op Nederland

Nieuws

Rita Verdonk snoert de SP de mond tijdens het Gaza-debat

`Het kan toch niet zo zijn dat de staat Israël maar een beperkt deel van zijn strijdmacht voor de eigen zelfverdediging kan inzetten omdat ze er rekening mee moeten houden dat er in Nederland een paar SP-ers zitten die bij iedere actie de proportionaliteit van de Israëlische reacties in twijfel trekken'.

Voorzitter,

TrotsopNederland ondersteunt alle oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het ontzien van de burgerbevolking door de strijdende partijen.

Mijn fractie is van mening dat Hamas als verantwoordelijk bestuurder van de Gazastrook een absoluut verkeerde beslissing heeft genomen om het bestand met Israël op 14 december 2008 eenzijdig op te zeggen.

Met het laten voortduren van de raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied heeft de Hamas-leiding niet alleen de eigen inwoners een slechte dienst bewezen, maar ook de huidige Israëlische tegenaanvallen uitgelokt en het eigen terroristische imago versterkt. Maar ook het gebruiken van onschuldige burgers als schild en het schieten vanuit bewoonde centra om zo tegenvuur uit te lokken en vervolgens de burgerslachtoffers voor propaganda doeleinden te misbruiken is een door Hamas-strijders toegepaste tactiek. Dit alles maakt de Hamas-leiding verantwoordelijk voor de vele burgerslachtoffers die er inmiddels te betreuren zijn.

Het feit dat in het handvest van 1988 door de
religieus-fundamentalistische Hamas-leiding de vernietiging van de staat Israël nog steeds als hoogste doel is vastgelegd mag in de beoordeling van dit conflict niet buiten beeld gelaten worden.

TrotsopNederland hoopt dat in dit conflict de regering van Israël de grootsheid kan opbrengen om de strijd snel te beëindigen teneinde hulpverlening toe te kunnen laten en de burgers in de getroffen gebieden de gelegenheid te bieden hun leven weer op te pakken.

Het internationale recht op zelfverdediging en veilige grenzen kan en mag Israël niet ontzegd worden, maar het is uiteindelijk aan de inwoners van Gaza zelf om een oordeel over het handelen van hun eigen bestuurders te vellen.

TrotsopNederland heeft voldoende kritische kanttekeningen bij het beleid van dit kabinet maar wij leveren geen kritiek omwille van de kritiek. Mijn fractie kan in alle eerlijkheid niet anders dan vaststellen dat wij het in grote lijnen eens zijn met de opstelling, het beleid en het handelen van deze Minister met betrekking tot het Gaza-conflict, zoals door hem verwoordt in zijn brieven van 30 december en 7 januari. Wel zijn wij van mening dat de in zijn brief genoemde brede steun, ook van de Arabische landen, voor het voorgestelde grenstoezicht bij de grens van Egypte en Gaza een voorwaarde moet zijn alvorens tot dit internationale grenstoezicht wordt overgegaan. Wij vragen de Minister dan ook om deze uitdrukkelijke voorwaarde te onderschrijven.

Verder zijn wij van mening dat alle EU-landen een bijdrage aan dit grenstoezicht moeten leveren zodat het ook echt een EU-missie wordt en dat het Nederlandse aandeel in overeenstemming moet zijn met de onderlinge EU-verhoudingen. Ik wil daarbij opmerken dat mijn fractie geen militaire inzet van defensie voorstaat. Dit om rekening te houden met onze inmiddels al te zwaar belaste krijgsmacht en om een dreigende overbelasting van onze soldaten te voorkomen. Ook hierover willen wij graag een toezegging van de Minister.

Tot slot voorzitter, mijn fractie heeft enige moeite met de rol die de Socialistisch Partij in dit conflict meent te moeten spelen. In de Kamervragen van deze partij wordt gesteld dat door de escalatie van deze oorlog aangezet wordt tot een derde Palestijnse intifada. Het moet ook de SP bekend zijn dat het begrip intifada ook het plegen van zelfmoordaanslagen in Israël omvat. Televisiebeelden hebben toch aan iedereen duidelijk getoond dat het de heer Van Bommel van de SP is geweest die tijdens een demonstratie luidkeels tot een intifada heeft opgeroepen.
Wij zijn van mening dat een dergelijk optreden verwerpelijk is en een lid van deze Kamer onwaardig. Dit Kamerlid heeft wat ons betreft iedere geloofwaardigheid in deze zaak verloren. De door de SP gebruikte term `oorlogsmisdaden' wijzen wij volstrekt van de hand en zijn in strijd met de realiteit.

Het stoppen van de raketaanvallen moet natuurlijk eveneens een voorwaarde zijn voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Ook deze toezegging zouden wij graag van de Minister willen horen. Voorzitter, TrotsopNederland leeft mee met al diegenen die iedere dag weer geconfronteerd worden met oorlogsgeweld en roept daarom beide partijen in dit conflict nogmaals op tot beëindiging van alle vijandelijkheden!

TrotsopNederland
Rita Verdonk