Skippen ontbijt kost economie 3 miljard

12/01/2009 12:41

GoedeMorgen!

Woerden 12 januari 2008 - Doordat miljoenen Nederlanders hun ontbijt overslaan loopt de Nederlandse economie jaarlijks 3.1 miljard euro aan productiviteitsverlies op, zo blijkt uit onderzoek van GoedeMorgen! drinkontbijt. Deze schade is gelijk aan meer dan 11 miljoen verloren werkdagen.

In deze tijd van financiële crisis werpen de getallen een nieuw licht op de manier waarop ontbijtgewoontes inwerken op de Nederlandse economie. Het verlies in Nederland per inwoner is 27 procent hoger dan in het Verenigd Koninkrijk, waar in 2007 bekend werd dat het land 8,6 miljard euro (8.1 miljard pond) misliep door niet-ontbijten.

Eenvoudig te behalen winst

Anita Peerdeman-Janssen, marketing manager van GoedeMorgen!, vindt de cijfers ontnuchterend: "De ingewikkelde reddingsoperaties van minister Bos blijven indrukwekkend, maar we zien nu dat met hele eenvoudige ingrepen ook nog veel te winnen valt. Ontbijten kost weinig, maar levert miljarden op."

Kwart van Nederland ontbijt niet

Meer dan een kwart van alle Nederlanders gaat zonder ontbijt de deur uit. Dat bleek uit een steekproef onder 500 mensen in mei 2008, uitgevoerd door Onderzoeksbureau Motivaction. De reden dat mensen niet ontbijten is haast en omdat men nog geen trek heeft, zo gaven de respondenten aan.

Niet-ontbijters zijn minder scherp

Volgens dr. Sander van Eekelen, psychofysioloog, zijn niet-ontbijters minder scherp en maken daardoor meer fouten op hun werk. "Hun werktempo is lager en ze werken door humeurigheid vaker slecht samen", zegt hij. "Het is voor werkgevers dus lonend om een bewuste ontbijtcultuur te kweken binnen de organisatie."

Berekening

De gemiddelde arbeidsproductiviteit in Nederland is 42 euro per uur. Het gemiddeld aantal gewerkte uren per week is 31,8 uur. Daarmee wordt de gemiddelde arbeidsproductiviteit per werkdag voor één werknemer 267,12 euro. Het productiviteitsverlies als gevolg van het overslaan van het ontbijt is 15 procent, ofwel 40,07 per dag per werknemer. Er zijn 7.409.000 werknemers in Nederland, waarvan 26 procent minimaal één dag in de week niet ontbijt. Gemiddeld wordt er door een werknemer 38,4 weken per jaar gewerkt. Vermenigvuldiging van de laatste vier getallen geeft het productiviteitsverlies per jaar: 3,0 miljard euro.

Conservatief scenario

Van Eekelen zegt: "Het bedrag van 3 miljard euro is nog aan de lage kant. De berekening gaat uit van één dag per week waarop niet ontbeten wordt door een kwart van werkend Nederland. Maar dit zou ook twee of drie dagen kunnen zijn, en dan kom je uit op een veelvoud van 3 miljard euro."

"Door niet te ontbijten zijn werknemers 15 procent minder productief en ook dit is een conservatief cijfer," zegt Van Eekelen. "Het Britse onderzoek gaat uit van de International Labour Organization die 20 procent productiestijging hanteert als gevolg van adequate voeding."

"Er zijn geen ramingen opgenomen voor de waarde van gemiste kansen, zoals ideeën die niet worden bedacht of bedrijven die niet worden opgestart ", zegt Van Eekelen. "In werkelijkheid kan de invloed van niet-ontbijten dus nog vele malen hoger zijn."