FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten > Perskamer > Persberichten > Alle Persberichten

FNV Bondgenoten: Overheid geeft de ondernemingsraad hun positie terug

Minister Donner heeft de eis van FNV Bondgenoten ingewilligd om brieven en rapporten van de Arbeidsinspectie niet alleen naar de werkgever te sturen, maar ook weer naar de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Drie jaar geleden werd besloten door het kabinet de rapporten alleen naar de werkgever te sturen, met de bedoeling de werkgevers en werknemers zo veel mogelijk hun eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. De FNV gaf destijds al aan dat het afbreuk doet aan de gelijkwaardige zelfstandige positie van een ondernemingsraad. Uit geluiden van FNV leden in ondernemingsraden bleek ook, dat het verzoek aan de werkgever om de ondernemingsraad te informeren, niet altijd wordt opgevolgd.

De Arbeidsinspectie heeft nu opdracht van minister Donner gekregen haar werkprocedures zodanig aan te passen, dat standaardafschriften van de correspondentie ook weer aan de ondernemingsraden worden gestuurd.

Donner heeft de Arbeidsinspectie tevens gevraagd om er streng op toe te zien dat ook werknemersvertegenwoordigers aanschuiven bij overleg dat de arbeidsinspectie voert met de werkgevers.