Gemeente Vlaardingen


Toespraak nieuwjaarsreceptie - 10 januari 2009

12 januari 2009

Geachte aanwezigen, van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur van Vlaardingen. Fantastisch dat u allemaal bent gekomen.
De meesten van u hebben vandaag natuurlijk geschaatst! Zo, het is weer tijd voor mijn nieuwjaarsboodschap: u begrijpt dat ik deze op het laatste moment nog even heb moeten aanpassen aan de column van Hjalmar Teunissen in het AD van gisteren!

Allereerst wens ik u allen een fijn nieuwjaar. Dat u en iedereen die u dierbaar is, in goede gezondheid het jaar 2009 mag beleven en inspiratie mag putten uit vele mooie momenten die mogelijk in het verschiet liggen.
In Vlaardingen zeggen we dan: veel heil en zegen!

Vlaardingen is een stad om trots op te zijn!
En Verrassend Vlaardingen is de titel van de nieuwe stadspromotiecampagne van de gemeente Vlaardingen en ook de titelsong van het lied dat Nicole Philomena zojuist gezongen heeft. Nicole bedankt. Je zong het fantastisch, ik snap nog steeds niet waarom jij geen nummer 1 hit hebt. Misschien moet je vaker in het Nederlands zingen?

Verrassend Vlaardingen. Wellicht heeft u de clip met een couplet van de titelsong gezien als commercial op TV Rijnmond of op Omroep Vlaardingen. We willen de inwoners maar ook bezoekers laten zien dat Vlaardingen een verrassende stad is. Een stad om trots op te zijn en dat mogen we uiten ook - alhoewel dat een beetje on-Vlaardings is. U kunt hier in het stadhuis zien welke evenementen u dit jaar kunt verwachten. Ik wil al diegenen die zich hebben ingespannen om hier apetrots onze stad te tonen hartelijk bedanken ! De beste stadspromotie is natuurlijk de mond-tot-mond reclame en wie kunnen dat beter verzorgen dan onze eigen inwoners. U bent onze belangrijkste ambassadeur! Dank daarvoor.

De verwachtingen zijn in 2009 natuurlijk hoog gespannen. In dit jaar moeten de resultaten van het college van burgemeester en wethouders zichtbaar worden. Maar ook voor de raadsleden is 2009 een spannend jaar. Het is het laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. De raadsleden stellen zich de vraag of ze weer verkiesbaar zijn of dat ze zullen stoppen, en soms krijgen ze te horen dat ze moeten stoppen. Kortom, politiek een spannend jaar. Sommige raadsleden gaan nog een stap verder en stellen zich zelf al verkiesbaar als sportwethouder (?)

Hoe de economie zich zal ontwikkelen zowel nationaal als lokaal, is niet duidelijk. De winstverwachtingen zijn ook divers. De lokale economie is voor Vlaardingen ontzettend belangrijk. Lokale economie betekent lokale werkgelegenheid. Juist de komende jaren vindt er een enorme investering in Vlaardingen plaats. De basis daarvoor is het Actieplan Wonen. Door zowel Waterweg Wonen als Samenwerking zijn plannen gemaakt om de komende jaren miljoenen euros te investeren in de stad. De gemeente doet hetzelfde. Ik roep het bedrijfsleven op niet passief te blijven maar ook zijn aandeel in de investeringen te nemen. De kunst is nu echt om met elkaar door te pakken. Wij zijn als gemeente als eerste aan zet. Dat realiseren wij ons ook. We investeren samen met het bedrijfsleven in de binnenstad waar we binnenkort naar de bioscoop kunnen. Uw auto kunt u dan voordelig parkeren in een van de parkeergarages in de binnenstad. De gemeenteraad is binnenkort aan zet om zich uit te spreken over het nieuwe Stadskantoor.

Nog 6 dagen en dan weten we hoe het Veerplein eruit komt te zien. Het winnende ontwerp is gekozen door u, door de inwoners van Vlaardingen. Een prachtig voorbeeld van burgerparticipatie. Op deze manier willen we de stad vorm geven, samen met u. Laat uw stem horen. Heeft u ideeën, wilt u iets in uw straat veranderen; bespreek het met ons, maak het kenbaar. Samen met u willen we een leefbare en aantrekkelijke leefomgeving creëren. Vlaardingen moet een stad zijn waar u zich prettig en veilig voelt.

Voor het vergroten van de veiligheid in uw straat of in uw buurt, starten we met het project Buurtpreventie in de Oostwijk. Volgende week vindt de eerste informatiebijeenkomst plaats met de bewoners. Op dit moment hebben zich al 70 bewoners aangemeld. Dat betekent concreet dat 140 ogen en oren hun eigen buurt in de gaten willen houden. Deze samenwerking zoeken we met u. Wilt u ook een rol spelen in uw eigen buurt? Wilt u ook dat uw straat schoon en heel is? Doet u dan met ons mee. De gemeente en de politie willen samen met de bewoners de buurt weer veiliger maken. Wij kunnen u heel snel, via de e-mail, op de hoogte houden. De politie doet dat nu al. En dat systeem gaan wij als gemeente ook gebruiken.

We hebben dit jaar een relatief rustige jaarwisseling gehad. Weliswaar is er voor vele duizenden euros in de openbare ruimte vernield, maar er is gelukkig toch minder schade dan de jaren hiervoor. Met de Marktbuurt overleggen we op korte termijn over de gang van zaken op de Broekweg.Ik hoop dat we ooit weer eens een ouderwetse gezellige jaarwisseling zullen meemaken. Asociaal gedrag tolereren we niet. Ik zal daar ook in 2009 hard tegen optreden!

Ik verheug me ook op de samenwerking met de nieuwe voorzitter van de Veiligheidsregio en de Stadsregio, Ahmed Aboutaleb. Het komend jaar is voor de Stadsregio cruciaal. Het kabinet wil eigenlijk verder met drie bestuurslagen : Rijk, provincie en gemeenten. Onze Stadsregio past daar slecht in. Toch waarderen alle gemeenten in de Stadsregio de regionale samenwerking. Die levert ook veel op. Neem nu het plan om Vlaardingen op te nemen in de fast-ferry route. Ik heb me daar persoonlijk de afgelopen jaren sterk voor gemaakt en dat lijkt nu te gaan lukken. Water is voor Vlaardingen altijd van levensbelang geweest, en vervoer over water is dat vanzelfsprekend ook. Ik wil graag voor verdergaande samenwerking pleiten met Schiedam en Maassluis, in goede afstemming met de stad Rotterdam. Een goed voorbeeld van deze samenwerking is het gemeenschappelijke bureau Inkoop. Bij onze gemeentelijke inkopen houden we rekening met het milieu en duurzaamheid.
Vlaardingen is ook een stad met een sterk sociaal gezicht. Ik constateer dat wij fors inzetten op een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen. Dat moet ook, in een maatschappij waarin de neiging tot het individualisme op de loer ligt. We willen dat iedereen in Vlaardingen mee kan doen! We zoeken voor iedereen werk. Hiervoor zetten we alles op alles. Een van de instrumenten die we als gemeente hebben, is de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO-beleidskaders zijn vastgesteld. De cliënten zijn positief over de uitvoering. In 2009 starten we met een PR-campagne om het WMO-loket nog zichtbaarder te maken.

Ook hebben we maatregelen genomen om de armoede in Vlaardingen terug te dringen. In onze stad zijn er nog steeds mensen die moeten leven rond en onder de armoedegrens. Tijdens de derde armoedeconferentie bleek dat ruim 2700 kinderen in armoede leven. Dit zijn ruim 100 schoolklassen. Dat grote aantal kinderen is toch wel iets om even stil van te worden.
De gemeente heeft maatregelen opgesteld om ervoor te zorgen dat alle kinderen kunnen meedoen in deze maatschappij zoals het vergoeden van de bijdrage voor de peuterspeelzaal met ingang van 1 januari 2009. Andere maatregelen zijn gericht op kinderen die overstappen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Hiervoor verstrekt de gemeente deze kinderen een computer en vergoedt een internetaansluiting.

Vlaardingen blijft ons verrassen. Vlaardingen is een stad om trots op te zijn; een stad waarin je prettig en veilig kunt wonen, werken en recreëren. Samen met de inwoners van deze stad, onze samenwerkingspartners en onze ondernemers houden we deze stad sociaal, schoon, heel en veilig. Ik wil de mensen in deze stad dan ook een groot compliment maken; ontelbare mensen en organisaties brengen hier ongelooflijk veel van de grond. Mensen maken Vlaardingen.

U mag er van verzekerd zijn dat het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie zich tot het uiterste zal inspannen om samen met u de stad verrassend mooi te houden.
Ik dank u voor uw ..rustige aandacht !

Tjerk Bruinsma
Burgemeester Vlaardingen.