Projectontwikkelaars benoemen onafhankelijke Gedragscodecommissie

12/01/2009 13:53

Neprom

Persbericht

Voorburg, 12 januari 2009

Projectontwikkelaars benoemen onafhankelijke Gedragscodecommissie

De NEPROM, de vereniging van professionele projectontwikkelaars, heeft een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die toezicht moet houden op naleving van de NEPROM Gedragscode. Tot leden van de Commissie Gedragscode zijn benoemd:


- W. Meijer (voorzitter van de commissie; voormalig staatssecretaris CRM, voormalig commissaris van de koningin in Drenthe, voormalig voorzitter Raad van beheer Rabobank en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA);


- drs. ir. C.A.M. de Boo (oud-bestuurslid NEPROM, voormalig algemeen directeur Amvest en voormalig directievoorzitter NS Vastgoed);


- prof. mr. N.S.J. Koeman (partner bij Stibbe en hoogleraar Ruimtelijk Ordeningsrecht aan de Universiteit van Amsterdam);


- ir. C.E.C. de Reus (voormalig directievoorzitter Johan Matser Projectontwikkeling en oud-NEPROM-voorzitter)

De Commissie Gedragscode opereert onafhankelijk en adviseert en rapporteert aan het NEPROM-bestuur. De commissie heeft zowel een normstellende als een normontwikkelende rol. Aan de Commissie Gedragscode kunnen NEPROM-leden, maar ook derden-belanghebbenden, (vermeende) incidenten met betrekking tot de NEPROM Gedragscode voorleggen. Tevens kunnen dilemma's of onduidelijkheden die zich in de praktijk van projectontwikkeling voordoen aan de Commissie Gedragscode ter advisering worden voorgelegd. De commissie beslist zelfstandig over de wijze waarop zij met meldingen omgaat.

De Commissie Gedragscode heeft primair tot taak ervoor te zorgen dat geleerd kan worden van de integriteitkwesties en dilemma's die zich binnen de branche voordoen. De commissie kan aan het NEPROM-bestuur adviseren om specifieke maatregelen te treffen om tot structurele verbetering van de integriteit van de branche te komen.

Het NEPROM-bestuur kan op basis van de adviezen van de Commissie Gedragscode besluiten tot publicatie van de leerervaringen en in voorkomende gevallen kan - op advies van de Commissie Gedragscode - besloten worden tot sanctionerende maatregelen jegens een of meerdere van de betrokken lidorganisaties. Hierbij valt te denken aan voorstellen voor specifieke corrigerende maatregelen of de invoering van een breed integriteitsprogramma, en het doen herstellen of corrigeren van de ontstane situatie. Uiteindelijk kunnen, indien er geen gevolg wordt gegeven aan de voorstellen jegens een lidorganisatie, de maatregelen ook bestaan uit een berisping, een schorsing of een royement.

Op basis van de aan de Commissie Gedragscode voorgelegde casuïstiek zal worden gewerkt aan morele oordeelsvorming over de vraag hoe met dilemma's in de praktijk van projectontwikkeling kan worden omgegaan. Hierdoor ontstaat voor de branche 'moresprudentie' (inzicht in de morele overwegingen waarmee handelingen al dan niet kunnen worden verantwoord). In het verlengde van het werk van de commissie zullen cursussen worden gegeven om de praktijkvoorbeelden met de leden en hun werknemers te bespreken.





http://www.neprom.nl

http://www.neprom.nl