SGP


12 - 01 - 09 | Schriftelijke vragen over aflopende financiering van gemeentelijke zorgsteunpunten Schriftelijke vragen over aflopende financiering van gemeentelijke zorgsteunpunten

De SGP heeft vanmorgen schriftelijke vragen gesteld over de aflopende financiering van gemeentelijke zorgsteunpunten. Mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben, kunnen vanuit deze steunpunten zorg op afroep thuis krijgen. Een toegezegde evaluatie is nog steeds niet gedaan, waardoor de financiering afloopt. Vanwege deze onzekerheid beginnen zorgaanbieders niet aan nieuwe steunpunten. De zorg op afroep komt hiermee in de knel. De SGP vraagt staatssecretaris Bussemaker en minister Van der Laan snel duidelijkheid te bieden om deze steunpunten te kunnen behouden.


______________________________________

Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Wonen, Wijken en Integratie over de financiering van zorgsteunpunten.
12 januari 2009


1 Is het juist dat de beleidsregel zorginfrastructuur van kracht is tot 1 januari 2011?

2 Herinnert u zich de toezegging dat deze beleidsregel, die financiering van zorgsteunpunten mogelijk maakt, in 2008 zou worden geëvalueerd? Heeft deze evaluatie reeds plaatsgevonden?
3 Is er intussen duidelijkheid over de dekkingsgraad van deze zorgsteunpunten in Nederland? Zijn er, mede gezien de wens van de regering om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, reeds voldoende van zulke steunpunten beschikbaar?

4 Bent u bereid om ook voor de periode na 2010 voldoende financiering beschikbaar te stellen voor deze zorgsteunpunten, zodat mensen die zorg nodig hebben, zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen?
5 Bent u bekend met het gegeven dat zorginstellingen en woningcorporaties in diverse gemeenten gezien de onzekerheid over de financiering na 2010 niet of nauwelijks bereid zijn om de financiële risicoâs te nemen om daadwerkelijk een zorgsteunpunt te beginnen?
6 Bent u bereid op korte termijn duidelijkheid te geven over de wijze waarop zorgsteunpunten ook na 2010 zodanig gefinancierd worden dat het mogelijk is om een dergelijk steunpunt ook op de langere termijn voldoende te financieren?

7 Bent u bereid om op korte termijn met beleidsregels te komen om de gewenste duidelijkheid te bieden, zodat nieuwe initiatieven niet vroegtijdig zullen stranden?


---

Beter (t)huis in de buurt, Actieplan Samenwerken aan wonen, welzijn en zorg 2007-2011, December 2007, blz. 12; Jaarverslag 2007, College Bouw zorginstellingen, blz. 4.