Groen!

Vlaamse regering moet stoppen met afbraakpolitiek rond Doel

Datum
12/01/2009

Auteur
Jos Stassen voor Vlaamse fractie

Categorie
In Milieu en natuur, Voeding en landbouw

Vorige week presenteerde minister-president en minister van Landbouw en Havens Peeters zijn kijk op de landbouw en voedingsindustrie in Vlaanderen in het boek âDe boer opâ. Enkele dagen later worden in opdracht van de Vlaamse regering historische boerderijen gesloopt in het kader van verdere uitbreidingen van de Waaslandhaven.

"Nadat in de dorpskern van Doel met groot machtsvertoon huizenreeksen werden gesloopt en de Vlaamse regering er alles aan doet om voor 1 september 2009 heel het dorp leeg te maken, zijn nu ook boerderijen op 10 kilometer van Doel aan de beurt", weet Jos Stassen, Vlaams parlementslid die al jaren de situatie in Doel opvolgt: "Nochtans tonen economische gegevens aan dat het Saeftinghedok onzin is. We hebben geen nood aan een tweede dok. We hebben geen nood aan een tweede dok in de Waaslandhaven. We hebben nood aan performante containerterminalswaarbij de opslagcapaciteit ten volle wordt benut."

De boerderijen in Kieldrecht die nu worden afgebroken, liggen aan de rand van een tijdelijk natuurcompensatiegebied. Groen! wil uiteraard ook de ontwikkelde natuurwaarden daar behouden, maar het is absoluut onnodig dat daarvoor historische boerderijen moeten verdwijnen. Zij zijn net een meerwaarde voor ons cultureel erfgoed. Maar als minister-president Peeters zijn Saeftinghedok krijgt, zullen weer nieuwe natuurcompensaties nodig zijn en dan wordt dit gebied een permanent natuurcompensatiegebied, waarvoor wel alle gebouwen zouden moeten verdwijnen.

"Het is de volgende Vlaamse regering die in het kader van het strategisch plan voor de haven van Antwerpen zal moeten kiezen tussen een scenario met inbreiding of een scenario met uitbreiding. Minister-president Peeters echter wil duidelijk zorgen voor voldongen feiten. Als het dorp Doel en alle bebouwing in de ruime omgeving is verdwenen, zijn de hindernissen voor een economisch, ecologisch en maatschappelijk onzinnig Saeftinghedok al op voorhand gedeeltelijk weggewerkt," zo beschrijft Jos Stassen het plan van minister-president Peeters.

Groen! verzet zich uitdrukkelijk tegen deze afbraakpolitiek van de Vlaamse regering. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos Stassen zal de minister hierover ondervragen.

Contact: jos stassen -