Essent


---

Essent sluit zich aan bij RWE en gaat een nieuwe toekomst tegemoet

Arnhem, 12 januari 2009 - Essent kondigt vandaag aan zich te willen aansluiten bij RWE. Essent zal dan deel uitmaken van de top-4 van Europese energiebedrijven.

Met deze strategische keuze stelt Essent zijn langlopende ambitie veilig om een vooraanstaande rol op de consoliderende Noordwest-Europese energiemarkt te spelen.

Beide partijen zijn het eens geworden over de voorwaarden ten aanzien van een bindend aanbod in contanten van RWE ter waarde van EUR 9,3 miljard aan de aandeelhouders van Essent. Daarmee verwerft RWE alle uitgegeven en uitstaande aandelen, met uitzondering van de netwerk- en afvalverwerkingsactiviteiten. De nieuwe schaalgrootte die wordt bereikt, waarborgt de continuïteit van de onderneming op de lange termijn. Met deze strategische stap gaat Essent een nieuwe toekomst tegemoet die tal van nieuwe kansen biedt:

* Dankzij toegang tot betere financieringsmogelijkheden is Essent in staat om noodzakelijke grootschalige energieopwekking en gasinfrastructuur verder te ontwikkelen. Daardoor wordt de leveringszekerheid op de belangrijkste markten van Essent veiliggesteld.

* Essent wordt, als onafhankelijke eenheid binnen de organisatie van RWE, de exploitatiemaatschappij binnen de Benelux-regio.
* De krachtigere en internationale basis levert duidelijke voordelen voor klanten (scherpe tarieven) en medewerkers op.
* Door de gezamenlijke inspanningen op het gebied van verduurzaming van de energievoorziening, energiebesparing en de ontwikkeling van technologieën voor het afvangen en opslaan van CO2 versterken wij in Nederland onze vooraanstaande positie ten aanzien van duurzame energie.

Bestuursvoorzitter van Essent, Michiel Boersma: "Essent gaat samenwerken met een solide en zeer gerespecteerde buitenlandse partner. Dit biedt voor ons bedrijf, onze medewerkers en onze klanten tal van nieuwe mogelijkheden. Op een markt, die op dit moment aan sterke veranderingen onderhevig is, schept Essent met de aansluiting bij RWE een degelijke basis voor de toekomst".

Dr. Jürgen Großmann, bestuursvoorzitter van RWE, ziet in Essent een uitstekende partner: "Over deze samenwerking ben ik buitengewoon verheugd. We gaan met een buitengewoon succesvol en aantrekkelijk bedrijf samenwerken, dat in Nederland en België leidend is op het gebied van gas en energie. Met deze markten voelen wij ons niet alleen geografisch maar ook cultureel verbonden. Met zijn bewezen staat van dienst op het gebied van hernieuwbare energiebronnen en handel, zijn klantenservice en de expertise in de gassector is Essent de perfecte match voor ons bedrijf. Samen zullen wij onze positie als een van de meest vooraanstaande energiebedrijven van Europa versterken. Met elkaar hebben wij een uitstekende positie om de leveringszekerheid in Noordwest-Europa te verbeteren en om eraan bij te dragen duurzame en betaalbare energie in Nederland beschikbaar te maken."

Wij zijn vastberaden om het merk Essent te bevorderen en te versterken. Essent wordt de exploitatiemaatschappij van RWE in Nederland en België en blijft als onafhankelijke eenheid functioneren, die voor de implementatie van de strategie van de groep op de Nederlandse en Belgische markten verantwoordelijk is. Wij slaan de handen ineen op het gebied van de verduurzaming van de energievoorziening en bij de ontwikkeling van technologieën voor het afvangen en opslaan van kooldioxide. Daarbij richten wij ons op een klimaatneutrale en in de toekomst betaalbare energievoorziening".

Aanbeveling van het aanbod

Na uitgebreid onderzoek van de strategische, financiële en sociale aspecten van de aansluiting ondersteunen de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van Essent de aansluiting unaniem en komen tot de conclusie dat de voorgenomen stap geheel in het belang van de aandeelhouders en alle overige belanghebbenden van Essent is. De beide Raden komen dan ook tot een aanbeveling aan de aandeelhouders van Essent om het voorgestelde aanbod te aanvaarden. De aandeelhouderscommissie die 100% van het uitgegeven en uitstaande aandelenkapitaal van Essent vertegenwoordigt, heeft inmiddels aangegeven de transactie unaniem te zullen ondersteunen.

Het aanbod

Het aanbod van RWE betreft een bindend aanbod in contanten aan de aandeelhouders van Essent voor de verwerving van alle uitgegeven en uitstaande aandelen van Essent, met uitzondering van de netwerk- en afvalverwerkingsactiviteiten. Het beoogde aanbod heeft een waarde van EUR 9,3 miljard, inclusief de nettoschuld (bedrijfswaarde). Deze waarde is in lijn met de aandelenwaarde die is berekend vóór de internationale kredietcrisis en heeft betrekking op het commerciële bedrijf Essent dat ontstaat ná de splitsing in een commercieel deel en een netwerkbedrijf.

De nieuwe organisatie

De transactie betreft uitsluitend de commerciële activiteiten op het gebied van energie. Essent wordt een onafhankelijke onderneming van RWE en dient als platform van de groep voor groei op de Nederlandse en Belgische markten. De belangrijke hoofdlocaties zoals Arnhem, Den Bosch, Zwolle en Genève blijven die rol vervullen.

De handelsactiviteiten van Essent worden samengevoegd met de handelsactiviteiten van RWE. De huidige zakelijke activiteiten van RWE in Nederland en België worden in die van Essent geïntegreerd.

De nieuw te vormen organisatie zal worden geleid door een vier leden tellende Raad van Bestuur. Twee leden zijn afkomstig van RWE en twee leden zijn afkomstig uit het seniormanagement van Essent. De nieuwe Raad van Commissarissen zal bestaan uit vijf leden. Drie leden zullen worden aangedragen door RWE, één lid wordt voorgedragen door de Centrale Ondernemingsraad en de voorzitterspositie zal worden bekleed door een onafhankelijke persoon uit Nederland. De samenstelling van de Raden wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

Een logische vervolgstap

Om voldoende schaalgrootte binnen Europa te bereiken, is het voor Essent van essentieel belang om zich bij een van de vooraanstaande partijen op de Europese energiemarkt aan te sluiten. Na de splitsing van de netwerkactiviteiten en de onmogelijkheid om in Nederland een fusie tussen twee grote nationale energiebedrijven te realiseren, ziet Essent geen kans om de vereiste schaalgrootte op eigen kracht te bereiken. Daarom is de aansluiting bij RWE een logische vervolgstap.

Ten gevolge van het effect van de splitsing is het voor Essent steeds moeilijker geworden om zijn concurrerende positie op de voorzieningenmarkt te handhaven en om aantrekkelijke voorwaarden en voldoende leveringszekerheid voor klanten te bieden. Dit heeft tevens betrekking op de bouw van nieuwe centrales en het veiligstellen van nieuwe vaste activa tegen gunstige voorwaarden.

Vooruitlopend op de sterk veranderende markt en de gevolgen van de opsplitsing is Essent in nauwe samenwerking met alle betrokken belanghebbenden actief en zorgvuldig op zoek gegaan naar een passende partner. Als initiatiefnemer was Essent in staat om gunstige voorwaarden te bereiken voor de toekomst en de doelstellingen van de onderneming, de positie van onze medewerkers en de mate van onafhankelijkheid en zichtbaarheid van Essent in de nieuwe onderneming.

Onze klanten

Van de aansluiting bij een grote onderneming profiteren de klanten van Essent.

* Scherpe tarieven: de nieuwe onderneming heeft een betere positie om inkoopkosten te beheersen en tegen betere voorwaarden met andere Nederlandse en Europese energiebedrijven te concurreren.
* Aantrekkelijke producten en diensten: de nieuwe onderneming biedt een breed pakket aan producten en diensten, zoals bijvoorbeeld groene energie, energiebesparingsplannen, zonne-energie, micro-WKK en andere duurzame producten.

* Leveringszekerheid: de nieuwe onderneming wordt gekenmerkt door een aanzienlijk grotere en gevarieerde productiecapaciteit en is beter in staat om in nieuwe productiecapaciteiten te investeren.

Onze medewerkers

Een sterke internationale onderneming kan haar medewerkers betere doorgroeimogelijkheden en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling bieden. Essent behoudt sleutelfuncties in Nederland, zoals o.a. het hoofdkantoor en activiteiten ter bevordering van onderzoeks- en kennisinstellingen in Nederland en Europa. RWE en Essent delen de overtuiging dat medewerkers van centraal belang voor een onderneming zijn. De integratie van de beide ondernemingen wordt met de grootst mogelijke zorg en in overeenstemming met het bestaande Sociale Plan van Essent uitgevoerd. Naar verwachting heeft de transactie in Nederland geen nadelig effect op de bestaande werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden. RWE heeft toezeggingen gedaan ten aanzien van het veiligstellen van de belangen van Essent-medewerkers; met name deze toezeggingen zijn voor de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Essent van groot belang.

Positie van de aandeelhouders van Essent

De voorgenomen aandelenverkoop vloeit voort uit het eerdere besluit van de aandeelhouders aansluiting te zoeken bij een internationale partner op basis van een brede set van criteria die verder gaat dan waarde alleen. De redenen voor dat besluit waren het realiseren van schaalgrootte die cruciaal is om de continuïteit van de onderneming te garanderen in de consoliderende internationale energiemarkt, alsmede het vermijden van conflicterende belangen van publieke aandeelhouders in een commercieel energiebedrijf.

Als gevolg van de aangenomen splitsingswet hebben de aandeelhouders van Essent eerder te kennen gegeven dat het publieke aandeelhouderschap niet meer past bij de doelstellingen en financiële risico's van het commerciële bedrijf. Deze kunnen ten koste gaan van de primaire doelstellingen van overheidsaandeelhouders: het uitvoeren van publieke taken.

De publieke belangen in de vrije markt zijn voldoende gewaarborgd door middel van wet- en regelgeving op nationaal niveau - met sectorspecifiek toezicht op de activiteiten en mededingingstoezicht op het competitief gedrag van energieaanbieders. Bovendien moeten de komende jaren zeer grote investeringen gedaan worden om de toekomst van Essent en duurzame Nederlandse energievoorziening veilig te stellen. Uitstel van verkoop zou leiden tot niet aanvaardbare risico's voor de huidige aandeelhouders.

Voorwaarden en vervolgtraject

Zodra de Centrale Ondernemingsraad zijn advies inzake de overdracht heeft ingediend, zijn RWE en Essent voornemens om over het bod van RWE voor alle uitgegeven en uitstaande aandelen in Essent N.V. - inclusief het 51% belang in Stadswerke Bremen en exclusief de netwerk- en afvalverwerkingsactiviteiten - tot afspraken te komen. De Centrale Ondernemingsraad zal op korte termijn een adviesverzoek ontvangen; RWE en Essent verwachten dit advies in de komende weken te ontvangen.

De aansluiting is o.a. onderhevig aan de goedkeuring c.q. ontheffing van bepaalde vereisten voor een transactie van deze omvang, zoals het aanbieden van minimaal 80% van het uitgegeven en uitstaande aandelenkapitaal, goedkeuring door de aandeelhoudersvergadering van Essent, succesvolle splitsing en herstructurering en verkrijging van de vereiste mededingingsclearing. Er wordt onmiddellijk begonnen met de voorbereiding van de mededingingsaanvragen.

Inlichting van desbetreffende instanties

Inmiddels zijn over de voorgenomen transactie ingelicht of worden te zijner tijd ingelicht: het management en de medewerkers van de betrokken ondernemingen, de Europese Ondernemingsraad van Essent, de Centrale Ondernemingsraad van Essent, de Nederlandse bonden, de Sociaal-Economische Raad en de desbetreffende
mededingingsautoriteiten.

Indicatief tijdschema

Naar verwachting gaan Essent en RWE in de komende weken een overeenkomst aan ten aanzien van het bod van RWE op 100% van de uitgegeven en uitstaande aandelen aan Essent N.V. Wij verwachten vervolgens in de komende maanden alle vereiste goedkeuringen te ontvangen en aan alle vereisten te voldoen. Naar verwachting wordt de voorgenomen transactie in het derde kwartaal van 2009 afgerond.

Adviseurs

Citigroup treedt als financieel adviseur van Essent op. Freshfields treedt als juridisch adviseur van Essent op.

Over Essent

Essent is het grootste energiebedrijf van Nederland en levert elektriciteit, gas en warmte aan particuliere en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft intussen ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Essent heeft, met uitzondering van de netwerk- en afvalverwerkingsactiviteiten, in 2008 een geschatte pro forma omzet en een pro forma genormaliseerde EBITDA van respectievelijk EUR 6.551 miljoen en EUR 882 miljoen en ongeveer 7.800 medewerkers. Meer informatie is te vinden op http://www.essent.eu

Over RWE

RWE behoort tot de vijf grootste energiebedrijven van Europa. De groep is niet alleen actief op het gebied van productie en transport van stroom en gas maar ook op het gebied van verkoop en handel in stroom en gas. 63.500 medewerkers voorzien 20 miljoen klanten van stroom en 10 miljoen klanten van gas. In 2007 behaalde de groep een omzet van EUR 42,55 miljard. RWE is de grootste stroomproducent in Duitsland en de op één na grootste in het VK. Een uitgebreide portfolio van centrales en een investeringsprogramma voor de modernisering en bouw van nieuwe productiecapaciteit liggen ten grondslag aan de toekomstige winstgroei. Energieopwekking uit hernieuwbare energiebronnen speelt een centrale rol, met speciale aandacht voor wind, biomassa en waterkracht.
RWE is op de Nederlandse markt geen onbekende: RWE is begonnen met de bouw van een kolencentrale in Eemshaven, die voor 10% op biomassa wordt gestookt en naar verwachting in 2012 gereed is. Essent heeft ongeëvenaarde ervaring op het gebied van het stoken op biomassa en vult de bouw van de centrale door RWE in Eemshaven aan. Daarnaast hebben het distributiebedrijf van RWE en zijn Nederlandse tegenhanger TenneT TSO onlangs het eerste veiligheidscentrum van zijn soort in Europa opgezet om het veiligheidsbeheer van de Duitse en Nederlandse netwerken voor de hoogste spanning te ondersteunen. Via zijn regionale onderneming RWE Nederland voorziet RWE vandaag al 353.000 huishoudens en meer dan 30.000 zakelijke klanten van gas en elektriciteit. Aanvullende informatie vindt u op www.rwe.com.