Openbare bibliotheek Amsterdam


Boekpresentatie 'Toeval gezocht', in Theater van 't Woord

12 jan 2009 - 13:30

Wat hebben jonge kinderen met kunstenaars te maken? En in het bijzonder met de werkwijze van het kunstenaarsduo Heringa/van Kalsbeek?

Toeval gezocht verbindt het Stedelijk Museum met jonge kinderen op basisscholen. Kunstenaars versterken het leerkrachtenteam. Zij ontdekken wat kinderen van vier tot zeven jaar allemaal onderzoeken, bedenken en maken, wanneer ze een rijk en inspirerend atelier als leeromgeving krijgen aangeboden.

Dit boek geeft een indrukwekkend verslag in woord en beeld van het avontuur van 324 kinderen op 15 scholen met 15 kunstenaars. Kunsteducatie met een pedagogisch fundament, geïnspireerd door de Reggio Emilia-benadering.

Met artikelen van onder meer Robert Dijkgraaf, Joke van Leeuwen en Mark Mieras en met een voorwoord van minister Plasterk. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de bijzondere capaciteiten van jonge kinderen.

Programma

16.00 uur: Welkom door Hans Muiderman, voorzitter van stichting Toeval gezocht.

16.10 uur: Voordracht Kunst als slijpsteen voor het brein door Mark Mieras.

16.30 uur: Aanbieding van het boek door Hans Muiderman gevolgd door een kort gesprek met Judith Van Kranendonk en Robert Dijkgraaf over de rol van kunst en wetenschap als ontstekingsmechanismen voor de kracht van jonge kinderen.

16.50 uur: Blik op de toekomst van Toeval gezocht door Annemieke Huisingh, projectleider.

17.00 uur: Feestelijke borrel

Iedereen is van harte welkom in het Theater van 't Woord, op de zevende etage in de centrale bibliotheek. Toegang is gratis.