Nederlandse Vereniging van Journalisten

NVF Fotojournalisten wil overleg wurgcontracten

maandag 12 januari 2009 | Het wurgcontract dat de Telegraaf Media Groep aan fotografen biedt, is voor NVF Fotojournalisten aanleiding om deze week nog in actie te komen. In de komende dagen verwacht ze een gesprek te hebben met de hoofdredactie van de Telegraaf. Ook wil NVF Fotojournalisten op korte termijn een bijeenkomst beleggen voor haar leden om te praten over mogelijke oplossingen.

Het overleg volgt na het artikel Fotografen krijgen wurgcontract Telegraaf zoals gepubliceerd in de Nieuwsbrief van de Journalist en de meer dan honderd reacties daarop. NVF Fotojournalisten wil dat Telegraaf Media Groep vooral de eenzijdig opgelegde regels rondom de licentie, exclusiviteit en concurrentiebeding aanpast. In het contract staan voorwaarden zoals:

Eén vergoeding inclusief alle onkosten - wereldwijd voor print en digitaal. De journalist mag niet voor concurrerende titels - inclusief niet-dagbladen - werken in hetzelfde verspreidingsgebied. Er geldt een exclusiviteitsbeding van zeven dagen voor urgent nieuws en drie maanden voor niet-actuele onderwerpen. Er wordt een opzegtermijn gesteld van een maand.

Fotografen vinden zowel de voorwaarden onacceptabel als ook de lage tarieven die betaald worden. Een freelance fotojournalist die het contract kreeg voorgelegd en niet ondertekent, zegt: `Elke keer zijn het eenzijdige voorwaarden, laten ze dan ook een omzetgarantie geven. Maar dat gebeurt niet. Ik zou volgens dit contract niet voor andere titels mogen werken en dan ik ook nog afgescheept met een fooi. Fotografie heeft geen waarde meer.'
NVF Fotojournalisten wil op korte termijn een bijeenkomst beleggen voor haar leden om te praten over mogelijke opties. De fotosectie denkt op dit moment na over op een oplossing rond het licentieverhaal.