Gemeente Anna Paulowna


Energiescan voor eigen woning

Voor nieuwe woningen gelden tegenwoordig strenge eisen. Ze moeten goed geïsoleerd zijn om energie te besparen. Dit is eigenlijk pas vanaf halverwege de jaren 90 het geval. Toen werd de energieprestatienorm in het leven geroepen om al bij de bouw van de woningen rekening te houden met het energieverbruik van de bewoners. Woningen van voor die tijd zijn over het algemeen minder goed of zelfs helemaal niet geïsoleerd. Op www.bespaardaar.nl kunt u een energiescan doen. Wellicht kunt u heel wat besparen op uw energierekening!

Hoeveel?
Heeft u een oudere woning? Dan is de kans groot dat u heel wat op uw energierekening kunt besparen. Hoeveel? Daarvoor kunt u een simpele energiescan doen op www.bespaardaar.nl . Het project BespaarDaar is opgezet door de Provincie Noord-Holland en loopt nu twee jaar. Tot nu toe heeft ruim twintig procent van de bezoekers van de site een energiescan gedaan. Dit aantal moet omhoog om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk naar beneden te brengen. Deze site geeft: ⢠advies over de mogelijkheden om energie te besparen; ⢠tips over voorzieningen voor duurzame energie die financieel interessant zijn;
⢠informatie hoe u de energie-index van uw woning kunt laten bepalen; ⢠adressen waar u offertes voor maatregelen aan uw woning kunt aanvragen.

Eigen woning
Voor alle particulieren met een eigen woning is het interessant om een energiescan te doen. Aangegeven wordt:
⢠hoe lang het duurt voordat de investeringen zijn terugverdiend; ⢠hoeveel energie bespaard wordt;
⢠of er subsidie kan worden aangevraagd, want soms zit er subsidie op zonnecollectoren en zonneboilers.

Subsidie
Momenteel worden alle subsidiemogelijkheden van onder meer de overheid op de website www.bespaardaar.nl gezet. Hierbij hoort ook de subsidie van de provincie Noord-Holland: subsidieregeling Duurzame Energiepakket. De Milieudienst vraagt de subsidie tot en met 2011 jaarlijks aan bij de provincie voor gemeenten die een klimaatovereenkomst met de provincie hebben ondertekend. U kunt deze subsidie bij de Milieudienst aanvragen.

Folder
Er is een informatiefolder inclusief energieschijf beschikbaar. Hiermee ziet u in een handomdraai wat u kunt besparen. Deze folder en energieschijf kunt u ophalen in het gemeentehuis.

Milieudienst (IMD-KNH)