Politie Hollands Midden

Persberichten 12/01 middag

Regio, 12-01-2009

Leiden Politie ontdekt gestolen fietsen Met de aanhouding van een 15 jarige jongen uit Leiden heeft de politie twee gestolen fietsen teruggevonden. Een biker van de politie zag de jongen maandag 12 januari rond 11.30 uur op de Bargelaan lopen met een blauwe Gazelle damesfiets. Aan het framenummer van de fiets was geknoeid. De jongen gaf toe dat hij de fiets ongeveer een jaar geleden in Leiden had gestolen. Aan het bureau kwam aan het licht dat de jongen thuis nog een in 2007 gestolen fiets had staan. Deze Gazelle herenfiets had hij voor een klein bedrag gekocht. Hij vermoedde toen al wel dat de fiets van diefstal afkomstig was. De politie heeft de fietsen in beslag genomen. De jongen werd na zijn verhoor weer in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor diefstal en heling.

Fietsendiefstal en heling aanpak Leiden Fietsendiefstal behoort tot de categorie kleine criminaliteit, maar niettemin krijgen veel mensen er in hun leven een of meerdere keren mee te maken en zorgt het voor veel ongemak en frustratie. De politie van Leiden pakt heling en fietsendiefstal daarom aan en houdt regelmatig controles in en rond de stad. Nog regelmatig kan de politie de gestolen fiets niet direct aan een aangifte linken. De politie vraagt dan ook om altijd aangifte te doen van een gestolen fiets. Naast het doen van aangifte wordt ook aangeraden om bij de fietsendealer uw postcode in de fiets te laten graveren en een fietspaspoort op www.fietsdiefstal.nl te maken.

Bodegraven Vuurwerk ingeleverd en in beslag genomen

De politie van Bodegraven had in de weken voorafgaand aan Oud en Nieuw de nodige zorgen over illegaal vuurwerk dat in omloop was. Een 17 jarige jongen uit Bodegraven werd aangehouden op verdenking van het verspreiden van illegaal vuurwerk in de omgeving van Bodegraven. De politie en het OM riepen mensen die dit vuurwerk van de verdachte hadden gekocht, op om het in te leveren op het politiebureau. Dit kon ingeleverd worden zonder dat er dan proces-verbaal opgemaakt zou worden. Uiteindelijk heeft een persoon gehoor gegeven aan de oproep en het illegale vuurwerk ingeleverd. Op deze manier konden 6 Explods en 16 kogelbommen geen gevaar meer opleveren voor goederen en personen. Tijdens de jaarwisseling heeft de politie van Bodegraven ook nog eens flink wat illegaal vuurwerk in beslag genomen. Drie jongens in de leeftijd van 16, 19 en 22 jaar staken het zware vuurwerk rond 01.15 uur af op de Marktstraat. 23 nitraatbommen en 3 vlinders werden in beslag genomen. De jongens mochten de jaarwisseling verder vieren, maar dan zonder zwaar geschut. Zij zullen nog op het politiebureau uitgenodigd worden om gehoord te worden. Halt-zaken De politie in Bodegraven heeft uiteindelijk 25 jongeren doorgestuurd naar Halt vanwege het afsteken van vuurwerk op tijden waarop dit nog niet toegestaan was. Ook zijn er 6 bekeuringen uitgeschreven voor het afsteken van illegaal vuurwerk.

Gouda Aanhoudingen na aanbieden vals geld De politie heeft vrijdagmiddag 9 januari twee Rotterdammers van 17 en 18 jaar aangehouden na het aanbieden van vals geld in een winkel op de Markt. Een medewerker van de winkel belde de politie toen bleek dat het biljet van 50 euro waar de 17 jarige verdachte mee wilde betalen vals was. Volgens de melder was de jongen nog in het bezit van een stapel biljetten. De politie heeft het geld dat de verdachten nog bij zich hadden in beslag genomen voor het verdere onderzoek.

Uit de verhoren is gebleken dat de verdachten vrijdag 9 januari bij twaalf winkels in Gouda betaald hebben met valse biljetten of dat geprobeerd hebben. De verdachten kochten goedkope artikelen, betaalden met een vals biljet van 50 euro om vervolgens echt geld terug te krijgen. Maandag 5 januari werd bij een drogisterij ook met vals geld betaald.

Drie winkels hebben tot nu toe aangifte gedaan. De andere winkels zijn middels een brief op de hoogte gesteld. Zij worden verzocht alsnog aangifte te doen. De politie sluit niet uit dat bij meer winkels vals geld is aangeboden.

De verdachten zijn maandag 12 januari voorgeleid bij justitie.