NEN


Implementatie informatiebeveiliging in de zorg

maandag 12 januari 2009, 15:32

Op 9 december 2008 vond in CORPUS te Oegstgeest een bijeenkomst plaats over informatiebeveiliging in de zorg. Diverse betrokken partijen gaven hun visie op informatiebeveiliging en de implementatie van de norm NEN 7510. Van de ruim negentig deelnemers waren meer dan zeventig medewerker van een zorginstelling.

Drie zorginstellingen (Erasmus MC, Valent en de Stromen Opmaat Groep), de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de certificatie-instelling Lloyd's, de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), TNO en NEN gaven presentaties.

Informatiebeveiliging draagt bij aan patiëntveiligheid Uit de preentaties werd duidelijk dat informatiebeveiliging bijdraagt aan patiëntveiligheid. Het implementeren van informatiebeveiliging binnen een zorginstelling blijkt niet eenvoudig. Informatiebeveiliging is niet alleen ICT-zaak, maar heeft vooral te maken met bewustwording en gedrag van medewerkers. Het moet een integraal onderdeel vormen van de kwaliteitsvoering en gebaseerd zijn op risicoanalyse.

IGZ-rapport
Het onlangs verschenen IGZ-rapport benadrukt dat bij de twintig onderzochte ziekenhuizen de technische kant van informatiebeveiliging is verbeterd. Daarentegen moet er intensief worden gewerkt aan de 'zachte' kant van informatiebeveiliging, zoals bewustwording en gedragaspecten, de inbedding van verantwoordelijkheden en de naleving van wettelijke voorschriften. Bovendien geeft het IGZ-rapport aan dat het uitvoeren van risicoanalyses meer aandacht behoeft. Informatiebeveiliging zal ook een belangrijk onderwerp vormen in het rapport 'de Staat van de Gezondheidszorg' dat in 2011 zal uitkomen.

Praktijk
Het Erasmus MC hanteert NEN 7510 al jaren als leidraad, maar kreeg door het IGZ-rapport alsnog leerpunten voor de toekomst. Het is moeilijker gebleken dan aanvankelijk gedacht om alle medewerkers bewust te maken van de noodzaak van informatiebeveiliging. Daartoe wordt bij het Erasmus MC momenteel de bewustzijnscampagne ingezet die de gezamenlijke academische ziekenhuizen hebben ontwikkeld. Deze is door NVZ overgenomen voor gebruik in perifere ziekenhuizen. NVZ heeft hierbij ook een stappenplan gemaakt die de implementatie in de ziekenhuizen moet vergemakkelijken. De zorginstelling Valent probeert de implementatie van NEN 7510 te harmoniseren met de certificatie op basis van het HKZ model.

Alle lezingen zijn terug te vinden op de website van het Steunpunt NEN 7510 (www.nen7510.org).

Meer informatie en bestellingen
Voor meer informatie over NEN 7510 en 7511, ga naar www.nen7510.org. Voor meer informatie over het steunpunt NEN 7510, neem contact op met mevrouw Claudia Zwaan, telefoon (015) 2 690 150 of e-mail nen7510@nen.nl.