Waterschap Aa en Maas

natuur

Waterschap 'kapt' bomen voor meer natuur

Gedurende enkele weken in januari, februari en met maart laat waterschap Aa en Maas bomen rooien langs het Drongelens kanaal in de gemeente Heusden. Het doel hiervan is het geven van een impuls voor méér natuur. In de loop van jaren zijn de bomen namelijk te veel richting het kanaal gegroeid en staan er soorten die hier niet thuishoren. Omdat deze voor te veel schaduw zorgen, gaat de variatie in planten hier sterk achteruit. Door het rooien ontstaat meer ruimte voor bijzondere planten en bloemrijke oevers. Hier zullen verschillende vogels, insecten en kleine zoogdieren van profiteren. Enkele bijzonder inlandse eiken en meidoorns blijven overigens staan.

Natuurontwikkeling
Bomen kappen voor méér natuur. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is waar! De oevers van het Drongelens kanaal hebben een belangrijke natuurfunctie. Ze maken deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur van de provincie Noord-Brabant. Waterschap Aa en Maas heeft de oevers van dit kanaal in zijn beheer. In de loop van tijd is het bos steeds verder richting het kanaal `geschoven'. Er groeien boomsoorten die hier van nature niet thuishoren, zoals de Amerikaanse vogelkers, de acacia en de Amerikaanse eik. Met het rooien van de bomen maakt het waterschap natuurontwikkeling mogelijk op de oevers van het Drongelens kanaal. Door meer ruimte en meer licht krijgen plantensoorten als gewone agrimonie, grote pimpernel en geel walstro meer kans. Het gewenste beeld van de kanaaloevers bestaat uit bloemrijke graslanden met ruigtes op de oevers en loofbos met struikgewas. Zo hebben de kanaaloevers er oorspronkelijk ook uitgezien.

Recyclen
Het kappen ziet er op dit moment misschien ernstig uit, maar is hard nodig voor het behoud van de natuur. Binnen enkele jaren kunnen hier door meer `bezonning' weer bijzondere planten groeien. En daar profiteren dan weer allerlei vlinders, sprinkhanen en hagedissen van. Een gedeelte van het gekapte hout wordt in de bosstroken gelegd, waar het op een natuurlijke manier wordt `gerecycled'. Ook daar profiteren vogels, insecten en kleine zoogdieren van. Bijzondere inlandse eiken en meidoorns mogen overigens blijven staan. Met het rooien van de bomen zorgt het waterschap dus voor meer natuurontwikkeling op de oevers van het Drongelens kanaal.