Groen!

Groen! wil permanente snelheidsbeperking én inhaalverbod vrachtwagens op Ring rond Brussel

Datum
12/01/2009

Auteur
Eloi Glorieux voor Vlaamse fractie

Categorie
In Gezondheid, Mobiliteit en verkeersveiligheid

Groen! is blij dat gouverneur Lode De Witte in zijn pleidooi het opneemt voor het groene voorstel voor een snelheidsbeperking tot 100 km/u op de Ring rond Brussel. In oktober lanceerde de partij een concrete actiecampagne met stickers, posters en informatie-avonden om de snelheidsbeperking ingang te doen vinden.

Een snelheidsbeperking van max.100 km/u voor personenwagens (max. 90 km/u voor vrachtwagens) moet ook gekoppeld worden aan een inhaalverbod voor vrachtwagens op de Ring. Door de snelheidsverschillen van de voertuigen te verkleinen en het veranderen van baanvak door vrachtwagens op de Ring te minimaliseren zal het debiet van de Ring toenemen. "In plaats van megalomane plannen zoals het toevoegen van extra rijstroken aan de Ring, moet men eerst de bestaande capaciteit optimaliseren. Een snelheidsbeperking is hier een logisch onderdeel van", zegt Groen!-fractieleider in de Vlaams-Brabantse provincieraad Luc Debraekeleer.Groen! pleit al lang voor een snelheidsbeperking op de Ring. Deze is namelijk niet alleen goed voor de verkeersdoorstroming (lagere snelheid verhoogt het debiet van de Ring), voor het milieu (minder uitstoot fijn stof, CO2, minder lawaai...), maar ook voor de veiligheid (lagere snelheid = kortere remafstand). "Rond alle andere grote steden geldt een dergelijke snelheidsbeperking, behalve op de Ring rond Brussel. Waarop wachten Vlaams mobiliteitsminister Kathleen Van Brempt en minister van Openbare Werken Hilde Crevits om hier werk van te maken?", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux.

De permanente snelheidsbeperking moet bovendien deel uitmaken van een nieuw duurzaam mobiliteitsplan voor de regio, met een Verkeerscentrum Ring, waarbij de verkeersstromen door middel van dynamische route-informatieborden letterlijk en figuurlijk in goede banen worden geleid.

Groen! Vlaams-Brabant stelde recent een dossier samen met groene alternatieven voor het START-plan van de Vlaamse regering en de verbreding van de Ring rond Brussel (Klik hier). Eloi Glorieux zal in het Vlaams parlement ook een resolutievoorstel indienen om een permanente snelheidsbeperking en inhaalverbod voor vrachtwagens op de Ring te vragen.

Contact: Eloi Glorieux -