Zekerheid voor medewerkers Essent na overname door RWE

12/01/2009 18:50

Essent N.V.


- Arnhem, 12 januari 2009 - De COR van Essent is steeds voorstander geweest van een sterk zelfstandig Nederlands energiebedrijf dat de concurrentieslag in Noordwest Europa zou kunnen overleven. Om deze reden onderschreef de COR de fusie met Nuon, die op het laatste moment is afgeblazen. Om dezelfde reden verzette de COR zich fel tegen de splitsing van het concern in een netwerkbedrijf én productie- en leveringsbedrijf. Voorspeld werd dat bij splitsing het commerciële gedeelte van het concern snel zou worden verkocht aan vermoedelijk een grote buitenlandse speler.

De Rijksoverheid zette de splitsing toch door waarna de aandeelhouders, provincies en gemeenten, de keuze maakten dat Essent op zoek kon naar een grote, Europese partner. Voor de COR komt de verkoop van de aandelen dan ook niet als een verrassing. Pleidooien van de COR in het belang van een zelfstandig voortbestaan werden niet overgenomen door de politiek.

De COR heeft in de afgelopen periode bepaald aan welke condities een eventuele overname volgens de raad zou moeten voldoen. Als de aandeelhouders toch hun aandelen verkopen, dient de overnemende partij voldoende waarborgen te bieden voor de medewerkers en de toekomst van het bedrijf. Deze voorwaarden hangen samen met de financiering van de overname, de uitbouw, verdere groei en de zelfstandigheid van Essent, en natuurlijk een aantal sociale voorwaarden op het gebied van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.

Bij het bepalen van deze condities heeft de COR nauw samengewerkt met de vakorganisaties. De voorwaarden van de COR zijn opgenomen in een convenant. Dit convenant is ondertekend door de RvB van Essent, ABVAKABO, CNV publieke zaken, VMHPN, de Centrale ondernemingsraad Essent en RWE.

Dit convenant biedt de nodige zekerheden aan de medewerkers van Essent voor de komende jaren. Hiernaast zijn de vakbonden en Essent een goed Sociaal Plan overeengekomen, dat wordt overgenomen door RWE.

De COR van Essent moet nog adviseren over de voorgenomen overname. Dit moet in de komende weken zijn beslag krijgen.