Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 3

Ingang Oost, maandag 12 januari, 19.25 uur, Nederland 1

Sake Elzinga is tijdens zijn werk van een ladder gevallen op een betonnen vloer. De 3-jarige Daan Braxhoofden is naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gekomen, omdat hij al een tijdje heel erg benauwd is. Marleen de Ruiter is uitgegleden en heeft daarbij lelijk op haar schouder terechtgekomen. De heer Folkers heeft bij het voetballen letsel aan zijn enkel opgelopen, er wordt meteen een röntgenfoto gemaakt.

Juliana II, maandag 12 januari 2009, 22.00 uur, Nederland 1

Aflevering 2: Zo waarlijk helpe mij... (1945-1948)

Wilhelmina gaat diep gebukt onder de last van het koningschap, maar kiest geen moment om af te treden. Juliana helpt haar moeder de knoop door te hakken. Ze overwint haar onzekerheid en volgt Wilhelmina op als regentes tegen de achtergrond van de wederopbouw van Nederland en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Juliana raakt hierover in conflict met Wilhelmina en met leden van de Nederlandse regering. Ondertussen ontwikkelt het huwelijk van Bernhard en Juliana zich tot een vechtrelatie. Bernhard is gefrustreerd over zijn rol als prins-gemaal en Juliana vermoedt overspel. Ze ruziën over van alles, maar niet over de echte pijnpunten.

Als de troonsopvolging naderbij komt, besluit Juliana niet langer te treuren om verloren illusies. Ze sluit vrede met Bernhard en samen proberen ze met vallen en opstaan een vriendschappelijke werkrelatie op te bouwen. Op de dag van Wilhelmina's vijftigjarig regeringsjubileum, bestijgt Juliana, nadrukkelijk samen met Bernhard, de troon. Bij Juliana's inhuldiging zit Bernhard naast Juliana. Dan wordt Juliana besmet met rode hond, waardoor haar dochtertje Marijke wordt geboren met een oogafwijking. Dat bezorgt Juliana een immens schuldgevoel, wat ze met niemand kan delen. Bernhard introduceert gebedsgenezer Greet Hofmans. Zij kan de pijn enigszins verzachten doordat zij Marijkes ziekte spiritueel benadert.

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 13 januari, 22.50 uur, Nederland 2

Elfstedentocht passie

Slechts 15 maal kon de "tocht der tochten" gereden worden. Toch viert de Elfstedenvereniging op 15 januari 2009 haar 100-jarig bestaan. In deze aflevering van 't Zal je maar gebeuren komt de stille held en toerrijder van de Elfstedentocht George Schweigmann aan het woord: hij heeft de tocht 8 maal uitgereden, zelfs de loodzware tocht van 1963 met extreme weersomstandigheden. Ook zien we Lenie van der Hoorn toen zij in 1985 als eerste vrouwelijke winnares over de streep kwam en zelfs Mart Smeets geen oog voor haar had. Beiden vertellen over hun ontberingen en bovenmenselijke prestaties. Hoe kan het zijn dat het schaatsen over 200 kilometer langs 11 Friese stadjes zo'n impact op je leven kan hebben?

Ik mis je, dinsdag 13 januari, 20.50 uur, Nederland 2

Gerard en Annemarie Remijn kunnen hun geluk niet op als hun zoontje Ruben wordt geboren. Bij het eerste bezoek aan het consultatiebureau blijkt het echter niet goed te zijn met hem. Ruben is te klein en wordt opgenomen. Omdat hij ook problemen heeft met zijn ontlasting worden er darmonderzoeken gedaan. Hieruit blijkt dat Ruben een ziekte heeft die zijn afweersysteem verzwakt, maar verder is hij gezond. Ruben blijft echter te klein voor zijn leeftijd. Hij krijgt een sonde voor de benodigde voeding en vanaf dat moment gaat het steeds beter met hem. Hij begint explosief te groeien en gaat er met de dag gezonder uit zien. Niemand kan dan ook vermoeden wat het gezin op 14 april 2008 te wachten staat... In Ik Mis Je gaat presentatrice Marion Lutke samen met Gerard en Annemarie terug naar 14 april 2008. Ze halen herinneringen op aan Ruben, 'het kleine mannetje'.

Intensive Care, dinsdag 13 januari, 19.27 uur, Nederland 1 Het tweede deel van deze serie reportages over academisch-medische topzorg komt vanavond vanaf de Intensive Care van het VU Medisch Centrum. Hier kunnen mensen na een ernstig ongeval of een zware operatie in leven worden gehouden dankzij intensieve zorg en de modernste medische technieken. Bijna alle patiënten worden beademd en in slaap gehouden. Voor de vaak angstige en hoopvolle familieleden is dat, naast alle zorgen voor overleving, vaak zwaar om te dragen. Des te groter is de blijdschap als de patiënt terug mag naar de verpleegafdeling voor verder herstel.

Rail Away, dinsdag 13 januari, 19.55 uur, Nederland 2 Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor de omgeving. Een reis waarin niet alleen de Tjechische hoofdstad Praag per trein wordt aangedaan, maar ook een groot aantal veel minder bekende gebieden.

De Dorpsdokter, vrijdag 16 januari, 19.27 uur, Nederland 1 Bij Marleen komt een patiënt die, waarschijnlijk door zijn werk in de bouw, een hardnekkige en zeer pijnlijke slijmbeursontsteking in zijn schouder heeft. Marleen zet er een injectienaald in. Bij de assistente komt een meneer die met voetbal een beenwond heeft opgelopen. Marleen wordt erbij gehaald, want de assistente vertrouwt het niet en ze besluiten om hem naar de dermatoloog te sturen. Jan Kruithof beoefent zijn hobby, het schilderen van koeien, en hij probeert ons te laten snappen dat het 'voor het positieve gevoel' nodig is om die koe zes uiers te geven. Ook gaat hij, uit voorzorg, naar een vrouw die net weduwe geworden is. Hij luistert naar haar verhaal en motiveert haar om op tijd op te staan en structuur te brengen in haar nu eenzame leven.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 16 januari, 14.38 uur, Nederland 3, Z@pp Lachen met Dop en Kurk
Dop vertelt een mop, maar Kurk kan er helemaal niet om lachen. Hij vindt Dop niet grappig. Elly vindt Dop juist wel grappig, want Dop kan een hele groep mensen laten lachen. Dat kan Kurk niet geloven en dus gaan ze het uitproberen. Ze vinden een groep mensen en die kijken heel serieus. Maar dan vertelt Dop zijn mop...!!

Nederland Zingt, zaterdag 17 januari, 18.30 uur, Nederland 2 Massale koor- en samenzang vanuit de, Nieuwe Kerk in Middelburg. Medewerkenden: Urker Zangers o.l.v. Jacob Schenk, gospelkoor Reflexxion uit Giessenburg o.l.v. Martin de Jong, drums/percussie: Dick Le Mair, contrabas: Jeroen Nieuwint, fluit: Kees Alers, viool: Martin de Deugd, trompet: Tiny van de Wijdeven, vleugel: Rienk Bakker en Gert Jan Scherff, orgel: Martin Zonnenberg. Leiding samenzang: Jan Quintus Zwart
Ds. C.van Velzen: opening en sluiting

LoveMatch, zaterdag 17 januari, 9.55 uur, Nederland 3, Z@pp Reizen, reizen en nog eens reizen. Meester Jasper is er dol op! Bovendien maakt hij als piloot van een luchtballon regelmatig een vluchtje boven Nederland. Jammer genoeg moet hij dit altijd alleen doen want hij heeft nog geen vriendin. Zal meester Jasper in LoveMatch zijn reismaatje vinden? Voor meester Jasper is het duidelijk, zijn ideale match moet mooi zijn en van lekker eten houden. Maar zit zo'n dame er eigenlijk wel tussen? LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 09.55 uur op Z@pp!

Korenslag, zaterdag 17 januari, 19.55 uur, Nederland 2 In deze uitzending de tweede halve finale! Drie koren die de halve finale hebben overleefd, geven alles wat ze hebben. In de weken vooraf werken de koren aan de thuisopdracht. Ook worden de koren beoordeeld op de dagopdracht, die ze 's morgens op de opnamedag hebben verkregen, en de live-opdracht met een artiest, zonder repetitie. Wat zal dit keer de dagopdracht inhouden? Uiteindelijk wordt één koor geselecteerd door het publiek. Gelukkig is er vlak voor de finale ook nog een wildcard weg te geven door de jury. De spanning loopt hoog op, want welk koor bemachtigt een plaats in de finale op 24 januari?

Korenslag is inmiddels een bewezen internationaal format dat in vijf landen wordt uitgezonden. De jury bestaat dit jaar uit Janke Dekker, André Bijleveld en Bert van der Veer. Presentatie: Henny Huisman.

Nederland Zingt op Zondag, donderdag 18 januari, 9.00 uur, Nederland 1 Aan het begin van de Week van Gebed gaat ds. Arie van der Veer op bezoek bij Heleen Visser. Zij begon in 2003 met enkele mensen te bidden voor Spijkenisse en in het bijzonder voor eenheid onder de kerken. Hieruit is de gebedsbeweging 'Vrede voor de stad' ontstaan. Naast bidden wil 'Vrede voor de Stad' ook helpen waar nood is. Er zijn veel vrijwilligers betrokken bij diverse projecten, zoals een voedselbank en het bezoeken van jongeren in de gevangenis. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de St. Catharijnekerk in Brielle. Tweede blok vanuit de Grote Kerk in Maassluis.

Omega Code, zondag 18 januari, 14.30 uur, Z@pp
Abraham is de hoofdpersoon in deze aflevering. God belooft hem een groot volk waar Abraham vader van zal worden. Maar weten de teams in deze aflevering hoe dit bijbelverhaal afloopt? Krijgt Abraham wel nakomelingen of raakt hij het vertrouwen in God kwijt? Weten de Omega Code kandidaten de woorden te raden en kunnen zij de kluis openen met de spelcomputer?

Omega Code is een spannende spelshow waarin elke keer weer een ander bijbelverhaal centraal staat. Klaas van Kruistum is de nieuwe presentator. Er komen heel wat lastige vragen en spannende opdrachten voorbij en als je niet uitkijkt, belandt je in de groene snotbak! In drie bruisende spelrondes proberen twee teams punten te winnen. Met deze punten verdienen ze sleutels die zij hard nodig hebben in de finale. Dan moeten ze namelijk de Omega Code zien te kraken en als dat lukt... gaat de grote kluis open en winnen de kandidaten de felbegeerde spelcomputer! Omega Code is een televisieprogramma van de Evangelische Omroep voor de hele familie. Zie ook www.eo.nl/omegacode .

Van Rossem in Amerika, zondag 18 januari, 20.15 uur, Nederland 2 In het nieuwe programma Van Rossem in Amerika, onderzoekt Maarten van Rossem op welke manier Amerika gelooft. 'Gods own country', zo noemt de VS zichzelf. Amerika is daadwerkelijk machtig en gebruikt zijn positie tegen het kwaad. Maar hoe verbinden christelijke Amerikanen dat met hun vele oorlogsslachtoffers, talloze zwervers en overvolle gevangenissen? Hoe leggen zij Van Rossem uit dat ze én christelijk én de grootste consumenten van deze wereld zijn? Dat ze zoveel risico nemen dat ze zelfs een wereldwijde financiële crisis veroorzaken? Van Rossem reist door de verschillende staten en spreekt vele inwoners. Ook zijn persoonlijke ervaringen komen aan het licht: verandert zijn begrip voor de denkwijze van de Amerikanen?

ontopic, vrijdag 18 januari, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Obama is enkel gekozen omdat hij zwart is (met Prem Radhaksihun), boerka's moeten verboden worden (moslim meisjes met hoofddoek aan tafel, dit is wel een gevoelig onderwerp nu natuurlijk) en de doodstraf moet weer ingevoerd worden. De presentatie is in handen van Arie Boomsma.


---

Noot voor redactie,