Raad van State


maandag 12 januari 2009
11.00 uur
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft opgelegd aan een shovelbedrijf en zand- en grindhandel aan de Pepershaar in Bornerbroek. Het college heeft de dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf in strijd met de milieuvergunning puin, puingranulaat en gele en zwarte grond zou opslaan. Het bedrijf bestrijdt dit. Volgens hem wordt het materiaal niet opgeslagen, maar bewerkt. Het bedrijf verzoekt de Raad van State de dwangsom - in afwachting van de behandeling van het beroep - te schorsen. (zaaknummer 200808172/2)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heerlen heeft verleend aan Dalli Dicom voor het produceren, verpakken en opslaan van vloeibare was- en reinigingsmiddelen aan de Koumen in Hoensbroek. Zowel een transportbedrijf als omwonenden vrezen voor stank- en geluidsoverlast en zijn het niet eens met de vergunning. Daarom verzoeken zij de Raad van State de vergunning - in afwachting van de behandeling van het beroep - te schorsen. (zaaknummer 200808762/2)

13.00 uur

Zitting over het besluit van de minister van LNV, waarbij is beslist dat geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet nodig is voor onderhoudswerkzaamheden door Prorail aan de hoofdspoorweg Budel-Weert. Het gaat om werkzaamheden gedurende zes weken in de periode tussen 15 oktober 2006 en 15 maart 2007. De spoorweg ligt in (de buurt van) het gebied "Weerter- en Budelerbergen & Ringselven" dat is aangewezen als zogenoemd Natura 2000-gebied. De stichting Milieufederatie is het niet eens met het besluit van de minister en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de weigering door de minister om maatregelen te treffen tegen de onderhoudswerkzaamheden. De stichting Milieufederatie had hierom verzocht, omdat deze werkzaamheden volgens haar niet zonder vergunning mogen worden uitgevoerd. (zaaknummers 200800511/1 en 200800675/1)
13.30 uur
wethouders van Brielle heeft opgelegd aan Bis Industrial Services Nederland. Volgens het college voldoet de industriële dienstverlener niet aan de geluidsvoorschriften uit de milieuvergunning. Deze voorschriften zouden - sinds de inwerkingtreding van het Activiteitenbesluit - als zogenoemde maatwerkvoorschriften zijn gaan gelden voor het bedrijf. Het bedrijf is van mening dat niet die voorschriften, maar de - ruimere - geluidvoorschriften uit het Activiteitenbesluit gelden. Van overtreding van de geluidsvoorschriften is dan geen sprake meer, aldus het bedrijf. Daarom verzoekt hij de Raad van State de dwangsom - in afwachting van de behandeling van het bezwaar door het college - te schorsen. (zaaknummer 200900109/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.