Ingezonden persbericht


Persbericht Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland Beverwijk, Groningen, Rotterdam - 12 januari 2009

Brandwondencentra luiden noodklok
Decembermaand: desastreus!

De drie Nederlandse brandwondencentra hadden het in de afgelopen decembermaand en de eerste dagen van januari extreem druk. Het aantal slachtoffers lag 25% hoger dan voorgaande jaren. Niet alleen vuurwerk, maar ook kaarsjes, spiritus en brandgel waren de oorzaak van dit extreem hoge aantal slachtoffers.

In de afgelopen jaren werden er in december* gemiddeld 55 mensen met ernstige brandwonden opgenomen in de drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Rotterdam en Beverwijk). In de afgelopen decembermaand waren dat er maar liefst 68! Daarnaast hadden ook de eerste hulpafdelingen van de brandwondenziekenhuizen het in de nieuwjaarsnacht weer heel druk met verwondingen als gevolg van vuurwerk.

Prof. E. Middelkoop, directeur onderzoek van de drie brandwondencentra*, heeft het vermoeden dat deze drukte vooral wordt ingegeven door de ongevallen die samenhangen met de feestdagen: 'Na een snelle analyse van onze patiëntendatabase, kunnen we vaststellen dat er een aantal specifieke oorzaken zijn die we in de andere maanden minder zien. Vuurwerk is natuurlijk nummer één! Maar ook de kaarsjes, waar we de donkere dagen voor kerst sfeer mee geven, zijn vaak de boosdoener. Daarnaast zien we ook een toename van de ongelukken met spiritus (gezellig fonduen) en brandgel.'

Normaal is augustus de drukste maand van het jaar voor de brandwondencentra. In deze maand doen zich veel ongevallen voor die verband houden met recreatie en buiten leven. Er zijn dan veel ongelukken met gas -en oliebranders en spiritus en brandgel (BBQ). Helaas was december in 2008 de trieste koploper.

De cijfers van de brandwondencentra sluiten nauw aan bij de recent bekend geworden cijfers van het aantal doden door brand. In 2008 overleden er 69 mensen ten gevolge van brand. Bijna het dubbele van het jaar ervoor (38). De oorzaak voor deze toename is op dit moment nog niet bekend.

De brandwondencentra roepen daarom op tot extra voorzichtigheid. Brandwonden zijn een van de meest ernstige verwondingen die een mens kunnen overkomen met gevolgen voor je hele leven. Niet altijd kunnen deze brandwondenongevallen voorkomen worden, maar vaak wel. Voor preventietips verwijzen we u graag naar de site www.brandwonden.nl.

*) De genoemde cijfers gelden voor december en de eerste 2 dagen van januari.

**) Prof. Dr. Esther Middelkoop is directeur onderzoek van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland (VSBN). Deze organisatie is hét onderzoeksinstituut voor brandwondenonderzoek in Nederland en werkt nauw samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Noot voor de redactie -