Nieuw gereedschap voor horeca-ondernemer: Rendementor

12/01/2009 08:41

Deli XL

Foodservice groothandel Deli XL introduceert op de Horecava 2009 een nieuwe gratis programma voor horeca-ondernemers: de Rendementor. De Rendementor is in samenwerking met Foodstep ontwikkeld en helpt ondernemers de eigen bedrijfsvoering eenvoudig te beoordelen en op basis daarvan concrete keuzes te maken.

Ondersteuning bij rendementsverbetering

"Wij merken dat klanten de dialoog met ons aangaan over de huidige marktontwikkelingen. Zij zoeken naar mogelijkheden om de bedrijfsvoering slimmer aan te pakken en het rendement te verbeteren", zo vertelt Martin van Dam, Directeur Marketing & E-commerce van Deli XL. Om aan die adviesrol meer invulling te geven sloeg Deli XL de handen ineen met Foodstep en ontwikkelde een programma dat de omzet- en kostenstructuur van een horeca-onderneming vergelijkt met die van branchegenoten in dezelfde sector. Hierna kunnen eenvoudig scenario's worden getoetst om uiteindelijk op maat concrete acties te bepalen.

Ontwikkeling Rendementor

Bij de ontwikkeling van de Rendementor is gebruik gemaakt van het concept van 'Bedrijfsvergelijking Horeca' van het Bedrijfschap Horeca en Catering, dat verheugt is dat door dit initiatief deze dienst nog sterker binnen de branche zal gaan leven. Wolter Spaink, directeur van het bedrijfschap: "Ik hoop dat deze eerste kennismaking ondernemers aanzet om actief en structureel informatie met ons te gaan delen om alles uit de onderneming te halen wat mogelijk is".

Omzet- en kostencomponenten beoordeeld

Volgens Gerard Sterkenburg, directeur bij Foodstep, is het programma eenvoudig en snel te doorlopen: "het enige wat een ondernemer nodig heeft zijn de omzet- en kostencijfers op hoofdlijnen. Die gegevens worden gecombineerd met branchegegevens en rekenmodellen, waarna al snel inzicht volgt waar de klant kansen heeft voor een hoger rendement". Het programma toont op verschillende componenten waar de ondernemer afwijkt van collega's in zijn sector. "Bij negatieve uitkomsten geeft het programma suggesties, sommige daarvan zijn flinke ingrepen, andere zijn eenvoudige aanpassingen".

Keuzes maken levert effect op

De Rendementor kan niet gedownload worden, maar wordt door Deli XL alleen aangeboden in persoonlijke gesprekken en via workshops met meerdere horeca ondernemers gelijktijdig. Martin van Dam: "Dat is heel bewust gedaan, want het is leuk om te weten hoe je het doet ten opzichte van collega's, maar het programma heeft pas effect voor je onderneming als je ook keuzes maakt. Dan is het prettig als er iemand naast je zit die je adviseert en steunt." Deli XL start na de Horecava met een testgroep van gebruikers, waarna het programma nog wordt aangepast aan de gebruikerservaringen.





http://www.delixl.nl