Ingezonden persbericht


12 januari 2009

Nieuw Land zet basisteksten Canon van Flevoland online

Lelystad - Op de website van Nieuw Land, www.nieuwlanderfgoed.nl zijn de zestien vensters van de Canon van Flevoland geplaatst. Deze vensters, die Nieuw Land onderzoeker dr. Henk Pruntel heeft geschreven, geven een overzicht van de Flevolandse geschiedenis in hetzelfde format als de nationale Canon van Nederland. Met de Canon van Flevoland biedt Nieuw Land een kennismaking met de rijke provinciale geschiedenis. De Canon van Flevoland is tevens een concreet instrument voor geschiedenisdocenten uit het primair en voortgezet onderwijs.

Uitgangspunt voor de Canon van Flevoland is de Canon van Nederland: thematische vensters met het doel alle leerlingen in de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voorgezet onderwijs bekend te maken met basiskennis over de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Met ingang van het schooljaar 2009/2010 wordt deze Canon toegepast.

De Canon van Flevoland heeft zestien vensters en geeft zo een Flevolandse invulling van de nationale canon. Zo zijn de Hunebedden uit de Canon van Nederland vervangen door de 'Flevolandse' Swifterbantcultuur en het venster over de Eerste Wereldoorlog door het plan van Cornelis Lely en de Zuiderzeevisserij.

In samenwerking met enkele Flevolandse docenten maakt Nieuw Land op dit moment een educatieve vertaling om zo de Canon van Flevoland op een aantrekkelijke en doeltreffende manier te kunnen aanbieden aan het onderwijs en de leerlingen. Dit educatieve materiaal zal op 15 april 2009 worden gepresenteerd op een speciale bijeenkomst voor docenten.

Meer informatie over de docentendag vindt u binnenkort op onze website: www.nieuwlanderfgoed.nl.