Banenjacht deelnemers TalentPlus Tilburg bijzonder succesvol


85% van de deelnemers vindt nieuwe betaalde functie

TILBURG, 20090112 -- TalentPlus regio Tilburg is een actieve groep van hoogopgeleide werkzoekenden van 40 jaar en ouder, die elkaar ondersteunen bij het zoeken naar werk of het opstarten van een eigen bedrijf. Van de 27 mensen die in 2008 actief aan de bijeenkomsten van TalentPlus Tilburg hebben deelgenomen, hebben maar liefst 19 personen een nieuwe betaalde functie aanvaard en zijn 4 mensen gestart als zelfstandig ondernemer. Dat wil zeggen dat binnen één jaar 85% van de deelnemers weer is teruggekeerd in het arbeidproces. Een record voor de deelnemers van de afdeling Tilburg.

TalentPlus Tilburg werkt zo goed door gebruik te maken van kennisdeling en het houden van oefensessies, presentaties en het opbouwen van netwerken. Het is een groep waarin de leden elkaar inspireren, stimuleren en bovenal elkaar het gevoel geven dat ze niet alleen staan als werkzoekenden en zich niet laten leiden door de vooroordelen, die over de oudere werkzoekende de ronde doen;
"Samen weet en kun je meer dan dat je alleen voor mogelijk houdt!".

Strijdt tegen vooroordelen
TalentPlus bundelt de krachten van de hoogopgeleide 40+'ers bij hun banenjacht. TalentPlus Regio Tilburg maakt deel uit van de landelijke vereniging TalentPlus, die opgedeeld is in diverse regio's. TalentPlus Tilburg richt zich er op om de vooroordelen te beslechten. Vooroordelen die zowel leven bij werkgevers als bij de werkzoekenden. We gaan er hierbij vanuit dat jezelf als werkzoekende verantwoordelijk bent je gekwalificeerd houden voor je werkveld. Samen met een goed netwerk opbouwen en onderhouden, te werken aan je zelfvertrouwen en communicatieve vaardigheden, biedt dit de beste wapens om snel terug opgenomen te worden in het arbeidsproces. Het programma van TalentPlus Tilburg richt zich er op om je hier bij te ondersteunen.

Of de positieve resultaten van 2008, ook in 2009 zijn vast te houden, is natuurlijk de uitdaging, ondanks de grote veranderingen in het economisch klimaat zal er onverminderd behoefte zijn aan gekwalificeerde medewerkers. TalentPlus is eigenlijk een organisatie, die er naar streeft om zichzelf overbodig te maken en gezien de behaalde resultaten zou je veronderstellen dat dit aardig in 2008 aardig is gelukt. Echter de behaalde resultaten uit het verleden, bieden ook hier geen garantie voor de toekomst. Alles is steeds in verandering.

Crisis bestendig
Op basis van vooroordelen ontzeggen veel werkgevers zich nog steeds de kwalitatieve bijdrage die de oudere werknemer inbrengt. Het blijkt een hardnekkig misverstand. Dat wat genoemd wordt de `oudere werknemer' - mensen met een leeftijd vanaf 40 jaar en ouder - geen of weinig toegevoegde waarde hebben in het arbeidsproces. Het heet dat ze `te duur' en "te star" zouden zijn. Hun kennis zou niet meer up-to-date zijn en hun ziekteverzuim zou hoger liggen. Als alle aspecten worden meegewogen wijst onderzoek uit, dat de oudere werknemer niet duurder of minder flexibel is, dan een jongere medewerker. Kijken we bijvoorbeeld op basis van een gezichtspunt als leeftijdfase, dan blijken er even zo veel aspecten te zijn die de inzet van jongere werknemers nadelig beïnvloeden, zoals gezinsvorming, actieve sportbeoefening of carrière perspectief. De logische verklaring:'Het zijn voor jongere- of oudere werknemers verschillende aspecten, die hun invloed doen gelden op hun inzetbaarheid'. Nu zich mogelijk een periode van economische tegenwind meldt, biedt de eerdere ervaring van de `oudere medewerker' die eerdere periodes van economische neergang heeft meegemaakt, een potentieel voordeel voor de werkgever. Juist ook om jongere medewerkers te motiveren en perspectief te bieden op het werk - hoe met deze situatie om te gaan - maakt de veertigplusser met zijn kennis, uw bedrijf gelijk wat meer crisis bestendig.

Nieuwe deelnemers welkom
In de regio Tilburg zijn er vanaf februari wederom wekelijkse bijeenkomsten, waarbij elke gemotiveerde werkzoekende van 40+ met een HBO-opleidingsniveau of hoger zich kan aansluiten. TalentPlus Tilburg bestaat al ruim 5 jaar en heeft het afgelopen jaar 85% van zijn ledenbestand weer aan het werk zien komen. Er sprake is van een bijzonder positief resultaat. Door deze hoge uitstroom, is er daarom ook sterk behoefte aan instroom nieuwe leden! Bent u zelf in deze onfortuinlijke situatie beland, zoekt u als hoger opgeleide 40-plusser naar een betaalde baan en denkt u dat u als zoveel anderen voor u, hierbij een steuntje in de rug kunt gebruiken, neem dan contact met ons op. Uw bijdrage, deskundigheid en inbreng is van harte welkom.

Geïnteresseerden kunnen op de website www.talentplus.nl een deelnameformulier invullen. Het secretariaat of de afdelingsvoorzitter neemt dan contact met u op voor het maken van een afspraak. Tijdens deze afspraak kunt u worden uitgenodigd om twee bijeenkomsten als aspirant-deelnemer gratis en vrijblijvend bij te wonen. Bij definitieve deelname betaalt u ¤ 25,- inschrijfgeld en een bijdrage van ¤ 10,- per maand voor het lidmaatschap. Van de maandelijkse inkomsten worden diverse activiteiten bekostigd en de kosten betaald voor de voorzieningen om als landelijke netwerkorganisatie actief te zijn en vervolgens om op tal van plaatsen onze stem te laten horen en beleidsontwikkeling te beïnvloeden.

TalentPlus is nodig
Denkt u waarom is een organisatie als TalentPlus eigenlijk nodig? Is er al niet een goede begeleiding voor goed opgeleide werklozen door UWV en CWI? Zoals al in een aantal dagbladen is aangekaart, vallen veertigplussers nog vaak eerder buiten de boot. Tegen de algemene trend in groeit deze groep werklozen nog steeds en relatief ook het snelst. Binnen de landelijk stichting TalentPlus worden allerlei concrete initiatieven ontplooid om het succes van 40+'ers op de banenmarkt te vergroten. Er worden sessies en trainingen opgezet om effectiever te kunnen solliciteren, presenteren en netwerken. Verder kan zo gezamenlijk de strijd aangegaan worden tegen de vooroordelen ten opzichte van veertigplussers bij bedrijfsleven, overheid en politiek. TalentPlus zoekt als onafhankelijke organisatie aansluiting bij initiatieven van het CWI en UWV en pleegt met deze instellingen overleg om veertigplussers beter te helpen.





Jan Willem van Rijnberk