Gemeente Utrecht

'In de min heeft geen zin': geldweek op ROC MN

Leerlingen van het ROC Midden Nederland (MN) in Utrecht gaan vanaf maandag 12 januari de hele week aan de slag met het thema geld. Jongeren meer bewust maken van hun eigen financiële situatie, dat is het doel van het ROC MN, de Kredietbank van de gemeente Utrecht en Punt, het stageleerbedrijf van de Hogeschool Utrecht.Onder het motto 'In de min heeft geen zin' krijgen jongeren van 17 jaar les over het omgaan met geld. De thema's sluiten zoveel mogelijk aan bij hun belevingswereld en gaan bijvoorbeeld over shoppen of op jezelf wonen.

Aanleiding voor de geldweek is een onderzoek van Punt in 2007 onder de leerlingen van het ROC MN. Hieruit bleek dat 33% van de ondervraagde leerlingen schulden had. Zo'n 8000 leerlingen in totaal. Om te voorkomen dat nog meer jongeren geldproblemen krijgen of dieper in de schuld raken, leren docenten van het ROC MN hun leerlingen met geld omgaan met behulp van lespakketten van het Nibud. Na de geldweek houden studenten van de Hogeschool Utrecht een spreekuur voor leerlingen die hulp nodig hebben bij het op orde krijgen van hun financiële zaken en geven ze de leerlingen tips over hun bestedingsgedrag.

Kickoff geldweek
Op maandag 12 januari om 12.00 uur is tijdens de pauze de kickoff van de geldweek op het ROC MN. Wethouder Marka Spit van Sociale en Economische Zaken geeft dan advies aan de leerlingen. Rappers van de school verpakken op eigen wijze het thema geld in taal. De hele week staan er informatiekraampjes in de hal van het schoolgebouw en kunnen leerlingen zich inschrijven voor een workshop budgetteren. Ook staat er een uitstapje naar het Utrechtse Geldmuseum op het programma.