Persbericht

12 januari, 2009

Landal GreenParks schakelt Cycle Systems Energy Services in voor monitoren energiegebruik

Landal GreenParks, specialist op het gebied van management, beheer en verhuur van bungalowparken, gebruikt E-View van Cycle Systems Energy Services voor het monitoren van hun energiegebruik. Landal maakt al langer op diverse manieren hun energiegebruik inzichtelijk. Met E-View hebben zij een monitoringsysteem gevonden waarmee zijn hun energiekosten en -verbruik via het internet beter kan beheren.

E-View biedt naast een overzicht van de vermogens- en verbruiksprofielen ook inzicht in energiekosten per aansluiting en de mogelijkheid tot het invoeren van streefverbruiken. Op dit moment zijn twaalf Landal-parken in Nederland in staat om op ieder gewenst moment meterstanden en overzichten op te vragen via E-View. Daarnaast kunnen zij bij de elektriciteit hun vermogens- en verbruikprofiel inzien. En ook bij gas wordt het capaciteits- en verbruikprofiel inzichtelijk gemaakt. Op deze manier kunnen profielen dagelijks, wekelijks en zelfs jaarlijks met elkaar worden vergeleken. Hierbij is het voor Landal ook mogelijk om sluip- en excessief energiegebruik te traceren.

"Door het monitoren van energiegebruik in E-View kunnen we ook onnodig verbruik snel ontdekken", zegt Jan-Theo Hoeksema, assistent corporate manager property bij Landal GreenParks. "Het levert ons gegevens op voor het analyseren van de mogelijkheden en effecten van energiebesparende maatregelen én het controleren van energiefacturen. Daarnaast maken we met behulp van de digitale meter regelmatig vergelijkingen tussen bepaalde perioden, wat ons uiteindelijk zeer bruikbare informatie oplevert."

De kernwaarden die Landal hanteert zijn rust, ruimte en natuur. Zij zijn daarom continu bezig met energiebesparing, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het monitoren en meten van hun energiegebruik is niet het enige dat zij doen. Zo maken zij ook al geruime tijd gebruik van automatische kamerthermostaten die reageren op beweging en licht en gaan na een bepaalde tijd terug in temperatuur. Zodra er in ruimtes geen licht of beweging meer te zien is, worden de thermostaten automatisch uitgeschakeld. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een 100-puntenbesparinglijst. Deze lijst wordt in alle parken verspreid en door energie-officiers van Landal GreenParks up-to-date gehouden. Op dit moment worden er ook al ideeën geopperd om in de toekomst het eigen snoeihout te verbranden om zo schone energie op te wekken.

"Het monitoren en verlagen van energiegebruik staat bij veel organisaties hoog op het verlanglijstje en duurzaamheid wordt steeds belangrijker", zegt Harold Hamminga, sales manager bij Cycle Systems. "Wij merken dat organisaties niet alleen inzichtelijk willen maken hoeveel energie zij verbruiken of hoe zij op hun energiegebruik kunnen besparen. Een integrale aanpak van het energiemanagement speelt een steeds grotere rol. Dit vinden wij een zeer positieve ontwikkeling."

(423 woorden)