Ingezonden persbericht



Bouwsector verwacht omzetdaling in eerste kwartaal
Installateurs zijn de enige marktpartij in de bouwsector met positieve omzetverwachtingen voor het eerste kwartaal van 2009. Handelaren zien het komende kwartaal het somberst in. Van hen verwacht per saldo 27% een omzetdaling ten opzichte van een jaar eerder. Ook voorziet per saldo 26% van de architecten en aannemers B&U een negatieve omzetontwikkeling. Dit blijkt de Bouwbarometer® van BouwKennis en USP Marketing Consultancy.

De voorgaande editie van de Bouwbarometer® gaf aan dat de bouw een onzekere toekomst tegemoet ging. In het vierde kwartaal van 2008 blijkt deze onzekerheid terecht. Voor het eerste kwartaal van 2009 wordt bouwbreed een negatieve omzetontwikkeling verwacht, met uitzondering van de installateurs. De negatieve verwachtingen worden waarschijnlijk deels veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen in de toekomst. Sombere berichten omtrent de utiliteitsbouw- en woningbouwcijfers voor 2009 spelen hierin ongetwijfeld een belangrijke rol.

Invloed crisis eind 2008 zichtbaar
In het derde kwartaal van 2008 was de financiële crisis vooralsnog niet te zien aan de omzetcijfers van de sector. Onder invloed van de economische crisis is in het vierde kwartaal de omzetgroei over de gehele breedte van de bouwkolom lager uitgekomen dan werd verwacht. Hiermee is gebroken met de stijgende lijn, die tot en met het derde kwartaal van 2008 doorzette. In dat laatste goede kwartaal nam de omzet van de bouwnijverheid volgens cijfers van het CBS nog met 10,7% toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Uit de Bouwbarometer® blijkt dat het sentiment binnen de bouwkolom in het vierde kwartaal van 2008 echter is omgeslagen. In vergelijking met de voorgaande kwartalen zijn er duidelijk minder bedrijven die hun omzet zien stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Aannemers GWW en installateurs noteren in het laatste kwartaal van 2008 nog een aardige omzetstijging. Per saldo noteert respectievelijk 19% en 16% van deze bedrijven een omzetstijging. Bij de overige partijen blijft de omzet vrijwel gelijk of daalt licht.

De huidige en verwachte omzetontwikkeling (in %)
Saldo Q1 2008 Saldo Q2 2008 Saldo Q3 2008 Saldo Q4 2008 Verwachtingen tov Q1 2007 tov Q2 2007 tov Q3 2007 tov Q4 2007 Q1 2009 Handel 46 23 11 -5 -27 Architecten 31 17 -9 -4 -26 Aannemers
B&U 27 25 14 -4 -26

Aannemers
GWW 24 33 11 19 -7

Installateurs 30 26 26 16 6 Afbouwers 11 27 27 -2 -18 Klusbedrijf 15 24 25 1 -3 Bron: USP/BouwKennis, december 2008


Installateurs verwachten lichte plus
Installateurs verwachten als enige partij in de bouwkolom een positieve omzetontwikkeling in het eerste kwartaal van 2009. Per saldo verwacht 6% meer omzet binnen te halen. Naast de zeer sombere verwachtingen onder handelaren, architecten en aannemers B&U voorziet per saldo 18% van de afbouwers een dalende omzet. Verder denkt per saldo 7% van de aannemers GWW en 3% van de klusbedrijven het eerste kwartaal van 2009 minder omzet te draaien.
Partijen die eerder in de keten zitten, zoals architecten en handelaren, zien de omzet in het vierde kwartaal van 2008 al dalen ten opzichte van een jaar eerder. Deze bedrijven halen een groot deel van de omzet uit grotere bouwprojecten die nu vaak niet meer van de grond komen. Ze hebben daarom eerder last van een omzetdaling dan bedrijven die een aanzienlijk deel van de opdrachten van consumenten krijgen, zoals installateurs.

Onder invloed van de economische crisis is de omzetgroei over de gehele breedte van de bouwkolom lager uitgekomen dan werd verwacht. De voorgaande editie van de Bouwbarometer® gaf aan dat de bouw een onzekere toekomst tegemoet ging. In het vierde kwartaal van 2008 blijkt deze onzekerheid terecht. Of de negatieve verwachtingen daadwerkelijk leiden tot tegenvallende resultaten, zal blijken in de volgende Bouwbarometer®.

Bouwbarometer®
De Bouwbarometer® is de stemmingsindicator binnen de bouwsector en wordt bepaald aan de hand van ruim 700 enquêtes, gelijk verdeeld over de zeven belangrijkste marktpartijen uit de bouw. Naast de actuele ontwikkelingen op verschillende bedrijfseconomische aspecten, wordt ook aandacht besteed aan de verwachtingen voor het volgende kwartaal. Ieder kwartaal komen de omzet, orderportefeuille en concurrentiedruk aan de orde. Om een reëel beeld te krijgen, worden in de vraagstelling de actuele toestand en de verwachtingen gekoppeld aan de overeenkomstige kwartalen in het voorgaande jaar. Zo is er altijd een referentiepunt en wordt rekening gehouden met seizoensinvloeden waaraan de bouwproductie onderhevig is. Verwachtingen worden uitgedrukt in een saldo. Deze saldi worden berekend door de som te nemen van het aantal positieve en negatieve antwoorden aangaande de toekomstverwachting. Vervolgens worden deze saldi uitgedrukt in een procentueel verschil ten opzichte van een jaar eerder. De Bouwbarometer® is een initiatief van BouwKennis en USP Marketing Consultancy.

Wilt u meer informatie over deze Bouwbarometer® neem dan contact op met Jan-Paul Schop (T 010-2066900).

BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor onze digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.




Ingezonden persbericht