Ingezonden persbericht


Bilthoven, 12 januari 2009

PERSBERICHT

GEAVANCEERDE SPELCOMPUTER BRENGT NEDERLAND IN BEWEGING

In Nederland zijn in 2008 meer dan 100.000 geavanceerde spelcomputers verkocht die een rol kunnen spelen in de strijd tegen obesitas en voor revalidatiedoeleinden.

Beweging wordt - naast voeding - steeds vaker (h)erkend als een goed te beïnvloeden factor die de kostbare ziektelast in Nederland drastisch kan terugdringen. Dit geldt met name voor mensen met overgewicht of een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld suikerziekte of met een verhoogde kans op een hart- en vaatziekte.

Automatisering en digitalisering van het dagelijks leven hebben de noodzaak om te bewegen drastisch verminderd. Alleen mensen die sporten echt leuk vinden kiezen voor voldoende lichaamsbeweging. Mensen die niet zoveel sporten en bewegen, gewoon omdat ze dit niet zo leuk vinden, lopen vanaf hun 40ste levensjaar grotere gezondheidsrisico's. Tegen die achtergrond is elk initiatief dat mensen stimuleert om te bewegen toe te juichen. Verschillende toepassingsmogelijkheden van geavanceerde spelcomputers kunnen hierbij waarschijnlijk een belangrijke rol spelen. Belangrijk is dat geïnteresseerde consumenten hiervoor een beroep kunnen doen op echte deskundigen (o.a. sportartsen) die bijvoorbeeld conditie- en gezondheidseffecten goed in kaart kunnen brengen.

De Vereniging voor Sportgeneeskunde juicht het toe dat zorgprofessionals - zoals inmiddels in Engeland gebeurd - de relevante software van spelcomputers gaan testen of deze technologieën goed zijn te gebruiken voor onder andere revalidatiedoeleinden en beweegstimulering voor risicogroepen. De relevante informatie verfijnt de toepassingsmogelijkheden van computers en computerspelletjes voor het realiseren van uiteenlopende bewegingsdoelstellingen.

De Vereniging voor Sportgeneeskunde is op 8 mei 1965 opgericht en bestaat uitsluitend uit artsen. Anno 2009 telt de vereniging 500 leden, van wie er 136 sportarts of sportarts i.o. zijn. Verder zijn de leden huisartsgeneeskundige, sociaal geneeskundige en/of medisch specialisten met een grote affiniteit dan wel deskundigheid op het gebied van sportgeneeskunde.