Universiteit Maastricht

Wetenschapsagenda van de Universiteit Maastricht van januari 2009.

Benoemingen hoogleraren:


- Prof.dr. Bernadette Jansma (43) - hoogleraar Essentials in Cognitive Neuroscience. Gecombineerd met benoeming tot decaan Faculty of Psychology and Neuroscience, per 1 december 2008

Maandagenda januari 2009:

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6. Klik hier voor een routebeschrijving.

Trefwoorden: kanker, pijn, onderbehandeling

Promotie Mw.drs. Maria H.J. van den Beuken-van Everdingen in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: Prof.dr.M . van Kleef: Prof.dr..H.C. Schouten; co-promotores: Dr.J. Patijn: Mw.dr. J.M. de Rijke, Vlissingen.
Titel: "Symptoms in Patients with Cancer".
Donderdag 15 januari 2009, 14.00 uur

Pijn is één van de meest gevreesde en meest voorkomende symptomen bij patiënten met kanker. Ondanks de toegenomen aandacht voor, en de toegenomen kennis over pijn en pijnbehandeling is de prevalentie van matig tot ernstige pijn bij deze patiëntengroep de afgelopen veertig jaar niet gedaald. Van de patiënten tijdens actieve antikanker behandeling heeft een kwart matig tot ernstige pijn. Van de patiënten met een vergevorderd stadium van kanker heeft de helft matig tot ernstige pijn. Bijna de helft van de patiënten wordt onderbehandeld voor pijn. De meeste kans op onderbehandeling hebben patiënten met een laag opleidingsniveau en patiënten in een relatief goede conditie.

Trefwoorden: vermoeidheidsklachten, burnout, langdurige vermoeidheid
Promotie Mw.drs. Stephanie S. Leone
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: Prof.dr. J.A. Knottnerus ; co-promotores: Dr.ing. IJ. Kant: Dr.M.J.H. Huibers.
Titel:"Unravelling fatigue in the working population: Course,consquences, and its association with burnout". Vrijdag 16 januari 2009, 12.00 uur

In dit proefschrift is het beloop van vermoeidheidsklachten bij werknemers onderzocht. Ernstige vermoeidheidsklachten blijken een zeer ongunstig beloop te hebben. Van een groep ernstig vermoeide werknemers bleek na 4 jaar 57 % nog steeds ernstig vermoeid te zijn. Ook werd het beloop van twee verschillende uitingsvormen van vermoeidheid vergeleken, namelijk langdurige vermoeidheid en burnout. Er zijn verschillen in kenmerken, voortgang en prognostische factoren gevonden tussen burnout en langdurige vermoeidheid. Indien burnout en vermoeidheid samen voorkomen is het beloop ongunstiger dan wanneer ze apart voorkomen. Het lijkt belangrijk om burnout en vermoeidheid te onderscheiden en het samen optreden van deze aandoeningen te voorkomen.

Trefwoorden: verpleegkundigen, euthanasie

Promotie Mw.drs. Grada G. van Bruchem- van de Scheur in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: Prof dr. R.H.J. ter Meulen; Prof.dr.H.Huijer Abu-Saad; co-promotor: Dr.A.J.G. van der Arend.

Titel: "The role of nurses in medical end-of-life decisions". Vrijdag 16 januari 2009, 14.00 uur

Dit proefschrift is gebaseerd op het onderzoeksrapport naar de rol van verpleegkundigen bij medische beslissingen rond het levenseinde, dat in 2004 werd aangeboden aan de Staatssecretaris van VWS. Belangrijke conclusies uit het rapport zijn nader beschreven. In zieken- en verpleeghuizen vindt meestal besluitvormingsoverleg plaats tussen arts en verpleging, in tegenstelling tot in de thuiszorg. Het toedienen van euthanatica is wettelijk een taak van de arts maar wordt ook door verpleegkundigen uitgevoerd. Verpleegkundigen hebben onvoldoende kennis van wet- en regelgeving omtrent euthanasie, waaronder hun eigen rechtspositie. Verpleegkundigen dienen vaak pijn- en symptoombestrijdingsmedicatie met een levensbekortende intentie toe, zonder zich te realiseren dat ze strafbare handelingen verrichten. Aanbevolen wordt verpleegkundigen te scholen op het gebied van wet- en regelgeving. Instellingsrichtlijnen kunnen de communicatie tussen arts en verpleging verbeteren en procedurele misverstanden, die kunnen leiden tot ethische problemen en wettelijke overtredingen, voorkomen.


Promotie Mw.drs.Veerle Van der Schans
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: Prof. dr. J.F.M. Smits; co-promotor: Dr.W.M. Blankesteijn.
Titel: "Wnt Signaling And Cardiac Hypertrophy". Donderdag 22 januari 2009, 16.00 uur

Trefwoorden: type 2 diabetes, tweelingen, genetica
Promotie Mw.ir. Nicole.Y.P. Souren
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: Prof.dr.M.P.A. Zeegers: Prof.dr.J.P.M. Geraedts: co-promotor: Dr.ir. A.D.C. Paulussen.
Titel: "Genetic analyses of type 2 diabetes related metabolic risk factors: a twin study". Vrijdag 23 januari 2009, 12.00 uur

Naast een ongezonde levensstijl, speelt ook genetische gevoeligheid een belangrijke rol bij het ontstaan van type 2 diabetes (T2D). De promovenda verrichtte genetische analyses met kenmerken die voorafgaan of gerelateerd zijn aan T2D in een populatie jongvolwassen tweelingen van het Oost-Vlaams Meerlingenregister. Uit dit proefschrift blijkt onder andere dat in deze groep tweelingen verschillen in kenmerken die gerelateerd zijn aan overgewicht, de bloedsuiker- en de cholesterolspiegel voor een groot gedeelte verklaard worden door genetische verschillen. Aangezien het identificeren van deze genetische factoren van groot belang is om meer inzicht te krijgen in de onderliggende moleculaire mechanismen, zijn er ook analyses met genetische varianten in kandidaat-genen voor T2D uitgevoerd.

Trefwoorden: metaforen, toekomstbeelden, kunstmatige intelligentie, artificial agents
Promotie Mw.drs. Merel E.Noorman
in de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.
Promotor: Prof.dr. R.de Wilde; co-promotor: Dr.J.Spruyt.
Titel:"MIND THE GAP .A Critique of Human/Technology Analogies in Artificial Agents Discourse". Vrijdag 23 januari 2009, 14.00 uur

Om beter grip te krijgen op de ontwikkeling van slimme computertechnologieën en mensachtige robots spreken onderzoekers vaak in termen van metaforen. Vergelijkingen met mensen, zoals de computer als digitale butler, helpt bij het vormgeven van ideeën hoe deze technologieën zich tot mensen (moeten) verhouden. Dit proefschrift laat zien dat dit geen onschuldig tijdverdrijf is. Metaforen belichten bepaalde aspecten van een technologisch concept, maar maskeren evenzogoed vele andere. Metaforen krijgen bovendien in verschillende contexten vaak wisselende interpretaties. Aan de hand van een kritische analyse belicht dit proefschrift de vele impliciete keuzes die achter veelbelovende toekomstbeelden van slimme computertechnologieën schuilgaan. Daarnaast laat het onderzoek zien dat aandacht voor verschillen tussen mens en computer even essentieel is voor een goede techniekontwikkeling, als het verkennen van de overeenkomsten.

Inauguratie van prof.dr.ir. Jan C. Scholtes, benoemd in de Faculty Humanities & Sciences tot bijzonder hoogleraar Text-Mining. Titel van de oratie is: "Text Mining: de volgende stap in zoektechnologie; Vinden zonder precies te weten wat je zoekt of wat er niet lijkt te zijn". Vrijdag 23 januari 2009, 16.30 uur

Trefwoorden: bloedplaatjes, trombusvorming, trombusstabiliteit, atherotrombose
Promotie Mw.drs. Judith M.E.M. Cosemans
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: Prof.dr. J.Rosing; co-promotor: Dr. J.W.M. Heemskerk.
Titel: "Dynamic regulation of thrombus stability". Donderdag 29 januari 2009, 14.00 uur

Atherotrombose wordt gekarakteriseerd door het scheuren van een plaque in een slagader, waardoor componenten van die plaque, zoals collageen, aan de bloedstroom blootgesteld worden en zo de bloedplaatjes activeren. Geactiveerde bloedplaatjes vormen een bloedplaatjesprop (trombus) die de slagader kan afsluiten, zoals bij een hart- of herseninfarct. Het onderzoek in dit proefschrift heeft geleid tot verbeterde inzichten in de signaleringsmechanismen die plaatsvinden in bloedplaatjes wanneer ze in contact komen met (collageen in) gescheurde plaques. Daarnaast is aangetoond dat trombusvorming geen eenvoudige opeenvolging van gebeurtenissen is, maar een dynamisch en deels omkeerbaar proces. De door dit proefschrift verkregen verbeterde inzichten in het proces van trombusvorming dragen bij aan de ontwikkeling van effectievere medicatie voor de behandeling van atherotrombose.

Trefwoorden: COPD, voedingstoestand, spierfunctie, stofwisseling, revalidatie
Promotie Drs . Frits M.E. Franssen
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: Prof.dr.ir.A.M.W.J. Schols; Prof.dr.E.F.M. Wouters.
Titel: "Sarcopenia in COPD: functional and metabolic implications". Vrijdag 30 januari 2009, 14.00 uur

Chronisch obstructieve longziekten (COPD) is een veel voorkomende aandoening van de luchtwegen met belangrijke uitwerkingen in het lichaam buiten de longen. Dit proefschrift onderzoekt de relatie tussen voedingstoestand en kracht, uithoudingsvermogen en efficiëntie van arm- en beenspieren, en de invloed van inspanningstraining bij COPD-patiënten. Zij blijken een verminderde beenspierfunctie te hebben. Het functioneren van de armspieren is daarentegen relatief op peil gebleven. Ook zijn mogelijke verstoringen in de glucose stofwisseling en in de afbraak van vet en spiereiwit bestudeerd in relatie tot veranderingen in de voedingstoestand. COPD-patiënten worden gekenmerkt door een verhoogde glucose aanmaak en spiereiwitafbraak, terwijl de snelheid van vetafbraak niet verstoord is.

Caroline Roulaux en Annelotte Huiskes
Pers & Wetenschapscommunicatie

Universiteit Maastricht
Communicatie & Relatiebeheer
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht
Tel: +31 43 388 5229/5230 (mob +31 6 4602 4992) Fax: +31 43 388 5225 e-mail: pers@bu.unimaas.nl
website: http://www.unimaas.nl