Ingezonden persbericht


2009: Een bijzonder jaar voor de Waddeneilanden

Het jaar 2009 belooft een bijzonder jaar te worden voor de Waddeneilanden. Naar verwachting plaatst UNESCO de Waddenzee die het Waddengebied zo uniek maakt in juli op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een terechte beloning voor dit unieke getijdenlandschap.

Voorts is dit jaar de compleet vernieuwde Waddenreisgids verschenen, een onmisbare gids voor iedere Waddenliefhebber. Ook presenteren de Wadden-VVV's nog begin dit jaar de spectaculair vernieuwde website www.wadden.nl. Hierop komen, naast de vertrouwde onderdelen, o.a. ook filmpjes en een Waddengame te staan. Kijk voor een voorproefje alvast op www.wadden.nl.

Op de Vakantiebeurs in Utrecht zijn de Wadden een samenwerking aangegaan met de provincies Friesland en Noord-Holland. De drie stands staan gebroederlijk naast elkaar en vormen een soort beurs in een beurs. Samen hebben de 3 regio's naast hun stand nog eens de beschikking over een eigen podium en een groot eigen activiteitenplein. Een unieke samenwerking van zo'n 370 m2. U bent tijdens de Vakantiebeurs van harte welkom op de Waddenstand (hal 12 stand 12A088) om de Wadden te zien, horen en proeven. De vakdag vindt plaats op dinsdag 13 januari, de beurs is voor consumenten open van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari.

Naast het ongebreidelde genieten van de pure natuur en de authenticiteit van de eilanden, kunnen liefhebbers van meer actie hun hart weer ophalen. Hieronder vindt u enkele tips uit de grote lijst van evenementen die komend jaar op de eilanden zullen plaatsvinden:

Texel: Ronde om Texel & Texel Culinair
De Ronde om Texel is een spectaculair evenement en de grootste catamaranrace ter wereld. Rondom dit evenement worden tal van feestelijke activiteiten georganiseerd. Dit jaar vindt de race plaats op 13 juni. Van 11 tot 13 september staat het eiland in het teken van Texel Culinair. De Dorpsstraat in badplaats De Koog wordt dan omgetoverd tot een sfeervolle proefstraat, geïnspireerd door de vele lokale producten van hoge kwaliteit. Niet voor niets kreeg Culinaire Verwennerij Bij Jef onlangs een Michelin-ster toegekend! Alle informatie vindt u op www.texel.net.

Vlieland: Dweilweekend & Stortemelk Halve Marathon

Op het pittoreske Vlieland vindt van 19 t/m 21 juni het Dweilweekend plaats. Tijdens dit weekend zorgen allerlei orkesten voor de nodige gezelligheid in en om de Dorpsstraat. Op 9 augustus wordt de Stortemelk Halve Marathon gehouden. Uiteraard vernoemd naar camping Stortemelk, al decennia lang een begrip wanneer het gaat om kamperen op de Wadden. Deze halve marathon leidt de lopers over de mooiste plekken van Vlieland, door de bossen en de duinen. Alle informatie vindt u op www.vlieland.net.

Terschelling: Maand van de Aarde

In samenwerking met National Geographic staat in april het hele eiland Terschelling in het teken van de Maand van de Aarde. Dit met als doel zowel eilanders als gasten van het eiland Terschelling zich bewust te laten zijn van de waarde van de natuur en de noodzaak van zorg voor het landschap. Zo is op het eiland een route uitgezet onder de naam Sprekend Landschap waarin adembenemende vergezichten worden gepresenteerd. In het landschap zijn de beroemde gele National Geographic kaders geplaatst die het ingelijste landschap letterlijk en figuurlijk hun eigen verhaal laten vertellen. Een fotowedstrijd geeft de samenwerking tussen National Geographic en Terschelling een passende dimensie. De restaurants serveren thema gerechten. Maar ook het Wandel- en Nordic walking evenement 'Fjoertoer' (18 april) en een expositie over weer en klimaat dragen bij aan een onvergetelijke ervaring op het eiland. Alle informatie vindt u op www.vvvterschelling.nl

Ameland: Klassieker Weekend & Muzikaal Bootwateren

Van 8 tot 10 mei kunnen liefhebbers van klassieke auto's hun hart ophalen tijdens het Klassieker Weekend op Ameland. Vele oldtimers komen dan naar 'ons mooiste stukje buitenland'. 20 juni belooft op Ameland een speciale dag te worden. De tewaterlating van de oude reddingboot door tien stoere paarden, een spectaculair gebeuren dat zo ongeveer eens per maand plaatsvindt, wordt op deze dag in Hollum nog eens speciaal omlijst door zo'n 500 muzikanten. Dit staat bekend als Muzikaal Bootwateren. Alle informatie vindt u op www.vvvameland.nl.

Schiermonnikoog: Schrijvers om de Noord & Internationaal Kamermuziek Festival

Van 3 t/m 5 maart staat het tot mooiste plek van Nederland gekozen eiland in het teken van Schrijvers om de Noord. Dit is een schrijvers- en dichtersfestival dat sinds 2001 om de 2 jaar op Schiermonnikoog wordt gehouden. Van 3 t/m 8 oktober vindt het Internationaal Kamermuziek Festival Schiermonnikoog plaats. Op verschillende plekken op het eiland kan men dan luisteren en kijken naar beroemde nationale en internationale musici. Alle informatie vindt u op www.vvvschiermonnikoog.nl.

Op de volgende pagina vindt u een uitgebreidere lijst van eilander activiteiten in 2009. Voor meer algemene informatie: www.wadden.nl

Een greep uit de activiteiten op de Waddeneilanden in 2009
. 24 t/m 25 januari: Strandzeilrace, Terschelling
. 3 t/m 5 maart: Schrijvers om de Noord festival, Schiermonnikoog
. april: Maand van de Aarde i.s.m. National Geographic op Terschelling
. 4 april: Nordic Walk, Ameland

. 18 april: Wandel en Nordic Walking evenement Fjoertoer, Terschelling
. 8 t/m 10 mei: Klassieker Weekend, Ameland

. 12 t/m 21 juni: Oerol, kunst en theater festival, Terschelling
. 13 juni: Ronde om Texel

. 19 t/m 21 juni: Dweilweekend, Vlieland

. 20 juni: Muzikaal Bootwateren, Ameland

. 21 juni: Rondje Vlie/Geitenloop wandelevenement, Vlieland
. 8 juli: Concours Hippique, Schiermonnikoog

. 11 juli: Island Samba dance event, Texel

. 22 juli: Open dag SAR (Search and Rescue), Vlieland
. 31 juli t/m 2 augustus: Body & Brein 2009, Texel
. 9 en 10 augustus: Peter de Grote festival, Schiermonnikoog
. 9 augustus: Stortemelk Halve Marathon, Vlieland
. 28 t/m 29 augustus: Tropical See & Street festival, Texel
. 4 t/m 7 september: Rock & Roll festival, Terschelling
. 5 september: Tri-Ambla cross triathlon, Ameland
. 11 t/m 13 september: Texel Culinair

. 3 t/m 8 oktober: Internationaal Kamermuziekfestival, Schiermonnikoog
. 17 t/m 18 oktober: Kuiper Brandaris Zeilrace, Terschelling
. 1 t/m 30 november: Kunstmaand, Ameland

. 7 november: Bridgedrive kroegentocht, Vlieland
. 8 november: hele en halve Marathon Berenloop, Terschelling
. eind december: Midwinterfestival, Schiermonnikoog

N.b.: Dit is slechts een selectie; Voor meer informatie: zie de websites van de VVV-kantoren, te benaderen via www.wadden.nl. U ziet, er is veel te beleven op de Waddeneilanden. Wij hopen u er dan ook van harte welkom te mogen heten in 2009!


---