Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|12 januari    |
|2009          |
|Nummer        |
|8             |
Partnerkeuze Essent

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben kennis genomen van de voorstellen van het productie- en leveringsbedrijf van energie Essent om samen te gaan met RWE. Dit voorstel past in de Toekomstrategie van Essent die de aandeelhouders in 2008 hebben vastgesteld. Het voorstel van Essent zal nader onderzocht worden. GS zullen de consequenties voor het aandeelhouderschap bekijken. Medio maart 2009 wordt een voorlopig standpunt ingenomen. Dat voorlopige standpunt wordt besproken met Provinciale Staten in april 2009, waarna GS definitief besluiten over het voorstel van Essent. Het netwerk van elektriciteitslijnen blijft in handen van de overheid.

De Wet Onafhankelijk Netwerkbeheer (Splitsingswet) die in juli 2008 van kracht werd schrijft voor dat een energiebedrijf zich moet splitsen in twee verschillende ondernemingen, een netwerkbedrijf (dat in handen van de overheid blijft) en een commercieel energieproductie en - leveringsbedrijf. Dit commerciële productie- en leveringsbedrijf moet functioneren op een Europese energiemarkt. In de Toekomststrategie van Essent staat dat het huidige productie- en leveringsbedrijf van Essent te klein is om op termijn te kunnen concurreren met (West)Europese bedrijven die na de huidige consolidatiegolf ontstaan. De publieke belangen zijn het meest gediend als het commerciële deel van het energiebedrijf Essent zich op termijn aansluit bij een strategische, eventueel buitenlandse, partner. Alleen op die manier kan in de toekomst betrouwbare en duurzame energielevering tegen een gunstige prijs aan de burger gegarandeerd worden. Bij dat alles komt dat de commerciële activiteiten op de internationale energiemarkt van Essent niet passen bij de overheid.

Zowel voor de continuïteit van het Essent productie- en leveringsbedrijf als voor de aandeelhouderswaarde is aansluiten bij of samengaan met een strategische partner wenselijk. Wanneer dat gebeurt, zal het aandeel van de overheid in het bedrijf verwateren of begeven de overheidsaandeelhouders zich op het speelveld van een bedrijf met een sterk internationaal karakter. De beïnvloedingsmogelijkheden nemen dan nog verder af, het risicoprofiel van het bedrijf neemt nog verder toe. Om die situatie te vermijden, zullen de aandelen op een goed gekozen moment vervreemd worden. Het elektriciteitsnetwerk blijft in handen van de overheid in de vorm van een netwerkbedrijf, Enexis. Daarmee is het publieke belang geborgd. De levering van energie is onderworpen aan marktwerking op Europese schaal. Nu al is ruim 40% van de energieproductie in Nederland in handen van dochterondernemingen van buitenlandse bedrijven.

Gedeputeerde Staten zullen nu Provinciale Staten van Noord-Brabant advies vragen over het voornemen van Essent om te gaan samenwerken met RWE, voordat zij een definitief standpunt innemen. Naar verwachting zullen Provinciale Staten in maart 2009 dat advies uitbrengen. Daarna zullen Gedeputeerde Staten een definitief standpunt innemen.