Media alert

Kredietcrisis wordt gevolgd door 'kenniscrisis' waarschuwt NorthgateArinso

~ Risico bestaat dat bedrijfskennis samen met gepensioneerde babyboomers uit organisatie verdwijnt ~

Nieuwegein, 12 januari 2009 - Als de naoorlogse babyboomgeneratie over vijf tot tien jaar met pensioen gaat, verliezen bedrijven als gevolg hiervan grote hoeveelheden bedrijfskennis, waarschuwt NorthgateArinso. Het is volgens de HR-expert dan ook van groot belang om het proces van kennisoverdracht zo snel mogelijk in gang te zetten. Tegen de tijd dat bedrijven in Europa en de Verenigde Staten gaan herstellen van de kredietcrisis, staat de kenniscrisis als volgend gevaar voor de deur.

NorthgateArinso waarschuwt organisaties niet enkel de kennis van de ouder wordende werknemer te behouden, maar zich er ook van te verzekeren dat nieuwe generaties werknemers profijt hebben van de jarenlange opgedane kennis en ervaring van voorgaande generaties. Een juiste talentmanagement-strategie biedt uitkomst.

"Het verliezen van de babyboomers is voor veel bedrijven een grotere zorg dan het aannemen van de generatie 'Y'", zegt Rob van Bavel, Managing Director bij NorthgateArinso Nederland. "Terwijl er veel aandacht wordt geschonken aan de omgang met de internetgeneratie, wordt er weinig gedaan aan de overdracht van de kennis van de generatie die de huidige bedrijven opgebouwd heeft. Hun bedrijfs- en industriële kennis en ervaring moeten overgedragen worden voordat het te laat is."

NorthgateArinso pleit ervoor dat bedrijven een 'stop, look and listen'-benadering hanteren om op een juiste manier met dit probleem om te gaan:

STOP: Breng eerst in kaart wat het risico is als babyboomers het bedrijf verlaten: wie gaat er weg, welke afdelingen gaan een tekort krijgen, welke belangrijke kennis gaat verloren? Analytische gegevens van het werknemersbestand zijn hiervoor onmisbaar. LOOK: Kijk hoe de opvolging voor de komende vijf tot tien jaar geregeld is. Welke processen zullen worden ingezet om de kennis van de gepensioneerden te behouden? En hoe worden de gaten die zij in de organisatie achterlaten opgevuld? LISTEN: Luister naar de inzichten van babyboomers zelf: zij kunnen een grote bijdrage leveren aan het minimaliseren van de impact van hun vertrek. Zij kunnen adviezen en overdrachten samenstellen voor nieuwe werknemers. Het is raadzaam om dit proces ruim van tevoren te starten.

Technologie speelt een belangrijke rol in het behouden van bedrijfskennis en -informatie en het beschikbaar stellen hiervan voor nieuwe werknemers: waar en hoe wordt deze kennis opgeslagen? Daarnaast vereenvoudigt technologie de praktische kant van het regelen van opvolging, waardoor de HR-afdeling zich meer op de strategische kant van talentmanagement kan richten.

"Het behouden van de kennis van de babyboomers moet holistisch en effectief zijn, maar juist niet ingewikkeld", zegt Rob van Bavel. "HR-technologie kan zeker ondersteuning bieden bij het praktisch begeleiden van kennisoverdracht."

(433 woorden)

Over NorthgateArinso
NorthgateArinso is de betrouwbare partner voor HR-beslissers die de HR-dienstverlening willen verbeteren door middel van slimmere processen en efficiëntere technologieën.

NorthgateArinso begeeft zich op het unieke 'snijvlak' van HR en ICT en heeft 'slechts' 1 focus: HR-optimalisatie.

NorthgateArinso ondersteunt belangrijke HR-onderdelen zoals administratie, payroll, arbeidsvoorwaarden, recruitment, learning en talentmanagement op het gebied van advies, implementatie en outsourcing.

Inmiddels is NorthgateArinso met 5000 specialisten actief met eigen vestigingen in 31 landen en werkt NorthgateArinso o.a. voor 1 op de 5 Global Fortune 500-bedrijven.

www.northgatearinso.com

Meer informatie is te vinden op: http://www.lewiswire.com/nl/lewiswire/NorthgateArinso/Kredietcrisis-wordt-gevolgd-door-kenniscrisis-waarschuwt-NorthgateArinso/n/3103