Provincie Overijssel

Persbericht 09-003

Zwolle, 12 januari 2009

Aandeelhouders nemen kennis van voornemen Essent tot samenwerking met RWE

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Overijssel hebben kennis genomen van het feit dat Essent in het Duitse RWE de partner heeft gevonden waarmee het productie- en leveringsbedrijf van Essent kan samenwerken. GS zullen de consequenties die dat heeft voor het aandeelhoudersschap bekijken, waarna ze daarover medio maart 2009 een voorlopig standpunt innemen. Dat voorlopige standpunt wordt besproken met Provinciale Staten in april/mei 2009. Wel blijft de provincie Overijssel aandeelhouder van Enexis, het netwerkbedrijf van Essent. Dat blijft volledig in overheidshanden. Hiermee borgen wij de energievoorziening voor de lange termijn.

Het zoeken naar een strategische partner door energiebedrijf Essent is mede een gevolg van de in toenemende mate op Europese schaal opererende en geliberaliseerde markt voor de productie en levering van energie. De aandeelhouders hebben er in juni jl. mee ingestemd dat Essent aansluiting zoekt bij een internationale partner. Alleen op die manier kan Essent een zodanige schaalgrootte realiseren dat de continuïteit van de onderneming gegarandeerd is. Ten tweede is met de aansluiting van Essent bij RWE een solide basis gelegd als het gaat om een betrouwbare energievoorziening die betaalbaar en duurzaam is en die ook in de toekomst voor de burger beschikbaar is. Bovenstaande komt tegemoet aan de voorwaarden die Provinciale Staten, na een strategische discussie, in haar motie van juni 2008 hebben vastgelegd ten aanzien van een nieuwe partner voor Essent. Het is een uitwerking van het door PS vastgestelde stappenplan. Na de definitieve besluitvorming (conform het huidige voornemen) door de betrokken provincies en gemeenten, gaan de aandeelhouders, dus ook de provincie Overijssel, over tot verkoop van de aandelen Essent. Alle grote aandeelhouders zijn van mening dat het niet passend is publieke deelname te continueren in een groot internationaal opererend commercieel bedrijf. Daarvan zijn de risico's te groot en de invloed van aandeelhouders te gering.

Gedeputeerde Rietkerk: 'Wij zijn positief over de keuze voor RWE. Uiteraard is dit onder voorbehoud van het definitieve besluit, nadat ook Provinciale Staten erover gesproken hebben. Het is belangrijk dat de burger verzekerd is van de levering van energie, maar ook dat de energietarieven niet te veel onder druk komen te staan. Met een internationaal opererende partner zijn daarvoor in ieder geval betere condities geschapen. Bovendien blijven de vitale bedrijfsonderdelen in Nederland en dat is goed voor de werkgelegenheid. Ook zal het bedrijf blijven investeren in duurzame energie.' Er is nog niet exact te zeggen hoeveel geld er beschikbaar komt voor de provincie, na de vervreemding van de aandelen. De verkoop van de aandelen Essent leidt tot het wegvallen van het grootste deel van de jaarlijkse dividendstroom (dividend van Enexis blijft bestaan). Dit aspect zal betrokken worden bij de discussie over de inzet van de verkregen middelen.

Rietkerk: 'De provincie is bezig met het programma 'Investeren in Overijssel'. Hierin worden accenten gelegd op de thema's ruimtelijke ordening, mobiliteit, regionale economie, landelijk gebied, water, milieu, cultuur en jeugdzorg. Maatschappelijke onderwerpen die van belang zijn voor de inwoners van Overijssel. In overleg met Provinciale Staten zullen wij deze thema's wellicht versneld kunnen oppakken en uitvoeren. We willen investeren in de toekomst van Overijssel en voor de invulling van ons ambitieuze programma is financiële ruimte welkom.' Betrokken gemeenten worden uitgedaagd mee te doen aan het werken aan een duurzame toekomst van Overijssel.

In 2008 heeft het kabinet besloten energiebedrijven te splitsen in een productie- en leveringsbedrijf en een netwerkbedrijf, met de zogenaamde splitsingswet. De aandeelhouders hebben daarop besloten de aandelen van het productie- en leveringsbedrijf te vervreemden, zodra Essent daarvoor een strategische partner heeft gevonden. Een eventuele fusie tussen NUON en Essent is, zoals bekend, destijds mislukt, waarna Essent op zoek is gegaan naar een nieuwe, buitenlandse, partner. De provinciale aandeelhouders hebben zich in de afgelopen maanden laten ondersteunen door externe adviseurs. Naar verwachting medio maart 2009 zullen GS een voorlopig standpunt innemen over de aansluiting van Essent bij RWE. Dit voorlopige standpunt wordt voorgelegd aan Provinciale Staten. Na behandeling door Provinciale Staten, nemen Gedeputeerde Staten een definitief standpunt in. Dit zal naar verwachting medio mei 2009 zijn.

Zie ook www.essent.nl voor het persbericht van Essent.

Informatie: team Communicatie Katja Pronk, telefoon 038 499 92 52 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003