Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 006 JA
Datum:12 januari 2009

Scholen De Wyngert en Lyndensteyn winnen
Onderwijsprijs Fryslân en nationale nominatie

PCBO De Wyngert uit Drachtstercompagnie en School Lyndensteyn uit Beetsterzwaag zijn winnaar van de Onderwijsprijs Fryslân 2007-2009. Dat maakte de jury bij monde van gedeputeerde Jannewietske de Vries maandag in het provinciehuis te Leeuwarden bekend. Met het winnen van deze tweejaarlijkse Onderwijsprijs dingen de scholen mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die op 18 maart 2009 in de Beurs van Berlage te Amsterdam wordt uitgereikt. De Onderwijsprijs Fryslân is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP) en de provincie Fryslân en brengt de creatieve kanten van het onderwijs voor het voetlicht.

Drachtstercompagnie: Elke dag weer
Basisschool De Wyngert won de prijs met het project "Elke dag weer". De school heeft dit jaar een eigen weerstation geopend. Leerlingen krijgen meer belangstelling voor techniek door een aantrekkelijk leerstofaanbod over het weer. De kinderen kunnen na afloop van dit project zelf een weerbericht opstellen. Een origineel en belangrijk project, aldus de jury. De leerlingen werken - schoolbreed - praktisch en professioneel aan een eigen weerstation en laten zien, dat techniek boeiend en belangrijk is. En niet iets wat alleen is weggelegd voor de techneuten onder ons. Onderwijs is hier echt van de kinderen. De Wyngert laat zien, dat ook een kleine school tot opmerkelijke prestaties in staat is.

Beetsterzwaag: Kennismaken - samen sporten
School Lyndensteyn heeft i.s.m. OSG Singelland een project opgezet waarbij leerlingen van beide scholen gezamenlijk activiteiten opzetten. De jury is zeer onder de indruk van dit project. Jongeren met en zonder handicap leren elkaar kennen en gaan ook daadwerkelijk wat dóen samen. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Bronzen Olifant
Naast de nominatie voor de Nationale Onderwijsprijs kregen de winnaars de Bronzen Olifant uitgereikt, een plastiek van kunstenaarcollectief De Provincialen. In het primair onderwijs was de tweede prijs voor De Fontein uit Buitenpost en werd de derde prijs in de wacht gesleept door KBS de Reinbôge uit Burgum. De tweede prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs ging naar het Lindecollege uit Wolvega. De derde prijs ten slotte werd gedeeld door het Marne College uit Bolsward en CSG Liudger uit Drachten.

Hetty Sijtsma
Afdeling Communicatie
Provincie Fryslân
058 - 292 57 35