Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 12-01-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending maandag 12 januari
Nederland 1 - 18.20 uur

LET OP: EMBARGO TOT 18.00 UUR

NAUWELIJKS STEUN VOOR NIEUWE MISSIE AFGHANISTAN

Nederland moet zich na 2010 definitief terugtrekken uit Afghanistan. Zelfs als de aanstaande Amerikaanse president Obama vraagt om militaire steun. Dat blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma EÉNVANDAAG.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 8.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel. Een grote meerderheid van hen wil dat er na 2010 geen nieuwe militaire missies in Afghanistan worden uitgevoerd. Ook als de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama daar expliciet om vraagt, willen de deelnemers dat de militairen naar huis komen.

Ruim 70 procent van de deelnemers is van mening dat Nederland na 2010 niet meer actief moet zijn in Afghanistan. Bijna 19 procent heeft geen problemen met een nieuwe missie. Aanleiding voor het onderzoek zijn de uitspraken van de Minister van Buitenlandse Zaken; Maxime Verhagen. Die stelde dit weekend niet uit te sluiten dat Nederland na 2010 alsnog een militaire missie zal uitvoeren in Afghanistan.

Een officieel verzoek van Barack Obama om Nederlandse militaire steun helpt niet, slechts 3 procent zegt dan wel een nieuwe missie te steunen. 68 procent is dan nog steeds tegen deelname aan een missie.

Na de uitspraken van Maxime Verhagen is bij 54 procent van de deelnemers het vertrouwen in het kabinet afgenomen.

Onderwerp onder voorbehoud.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl




EenVandaag