GroenLinks

GroenLinks: kabinet moet nu aan de slag voor behoud werkleerplaatsen

12 januari 2009

Leerlingen moeten ook volgend jaar werken en leren kunnen blijven combineren. Door de recessie dreigt echter een tekort aan werkleerplaatsen. GroenLinksKamerleden Van Gent en Dibi roepen staatssecretaris van Bijsterveldt en staatssecretaris Klijnsma nu in actie te komen.

Voor leerlingen die praktisch intelligent zijn, is het van groot belang dat zij vier dagen werk kunnen combineren met één dag school. Door de recessie dreigt deze mbo-leerweg in het gedrang te komen. Daarom moet het kabinet met ROCs, gemeenten en bedrijfsleven nu om de tafel gaan zitten, zodat leerlingen ook volgend jaar deze leerweg kunnen blijven volgen.

Ineke van Gent
Tofik Dibi

Schriftelijke vragen van de leden van Gent en Dibi (beiden GroenLinks) aan de staatssecretaris van OCW en de staatssecretaris van SZW over het verwachte tekort aan werkleerplaatsen voor mbo-leerlingen (ingediend op 12 januari 2009).


1. Heeft u kennis genomen van het bericht Recessie treft de zwakste leerlingen in het MBO uit de Volkskrant van 12 januari 2009?


2. Herkent u de signalen dat er door de recessie een dreigend tekort aan werkleerplaatsen aankomt? Bent u het met ons eens dat het hier gaat om een zorgelijke ontwikkeling? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u het met ons eens dat het voor mbo-leerlingen niveau 1 en 2 van groot belang is dat zij de beroepsbegeleidende leerweg kunnen blijven volgen? Zo ja, wat gaat u hier aan doen? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u bereid met de relevante partijen, zoals ROCs, gemeenten en bedrijfsleven, om de tafel te gaan zitten om te komen tot een oplossing, zodat mbo-leerlingen ook volgend jaar de beroepsbegeleidende leerweg kunnen blijven volgen? Zo nee, waarom niet?