Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden: Jongerenwerk moet weer basisvoorziening worden

'Jongerenwerk moet niet alleen worden ingezet om problemen op te lossen, maar ook als basisvoorziening voor participatie en activiteiten voor jongeren. Het jongerenwerk moet daarmee een duidelijker profiel krijgen. Aanwezigheid en beschikbaarheid ('presentie') van het jongerenwerk zijn belangrijk.' Dat zijn de bevindingen van de visitatiecommissie die op verzoek van de gemeenteraad het jongerenwerk in Leeuwarden heeft onderzocht. De commissie presenteert dinsdag 13 januari haar bevindingen aan wethouder Krol, gemeenteraadsleden en betrokken instellingen.

De commissie heeft in oktober 2008 gesprekken gevoerd met jongerenwerkers en directies van Hulp en Welzijn Leeuwarden (HWL) en Welzijn Leeuwarden (WL), ambtenaren en diverse andere betrokkenen. De commissie bestond uit Peter Lankhorst (voorzitter), Micha de Winter (hoogleraar Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken) en Ate Alkema (voormalig bestuurder van ROC Friese Poort).

De indruk van de visitatiecommissie is dat het jongerenwerk in Leeuwarden van een kwalitatief goed niveau is. Die indruk is mede gebaseerd op het positieve oordeel van de samenwerkingspartners van het jongerenwerk, zoals Bureau Jeugdzorg, scholen, BV Sport en politie. De commissie tekent daarbij aan dat er geen harde cijfers zijn op basis waarvan de kwaliteit van het jongerenwerk kan worden beoordeeld.

De bevindingen en aanbevelingen van de commissie zijn beschreven in de rapportage 'Jongerenwerk Present'. De commissie adviseert om jongerenwerkers meer algemeen 'present' te laten zijn en minder in te zetten bij diverse problematiek. Jongerenwerkers zouden vooral beschikbaar moeten zijn om jongeren met raad en daad bij te staan en activiteiten te helpen organiseren voor de vrijetijdsbesteding. De commissie constateert een verschuiving in taakstelling van het jongerenwerk in Leeuwarden in de richting van meer of minder specifieke vormen van preventie. Hoewel de gemeentelijke doelstelling breed geformuleerd is, ligt in de praktijk de nadruk meer op signaleren van problemen bij risicogroepen en problemen oplossen.

De mate waarin jongerenwerk nu wordt ingezet, is voor een aanzienlijk deel afhankelijk van de mate van overlast en incidenten. Een basisniveau van jongerenwerk is niet helder gedefinieerd. Het jongerenwerk wordt te weinig als een basisvoorziening gezien, waar extra inzet op basis van specifieke behoefte en specifieke doelgroepen bovenop zou kunnen komen. Als het jongerenwerk meer als basisvoorziening wordt ingezet, hoort daar ook een structurele financiering bij. De verhouding tussen incidentele en reguliere bekostiging is niet in evenwicht: teveel activiteiten die als regulier moeten worden beschouwd, worden incidenteel bekostigd.

De commissie vindt het jongerenwerk op scholen, zoals dat bij Piter Jelles en het Comenius is ingezet, zeer nuttig. Als het jongerenwerk meer als basisvoorziening wordt gezien, moet het jongerenwerk immers aanwezig zijn daar waar de jongeren zijn: zowel in de wijken als op scholen.


---

Uw redactie is van harte uitgenodigd bij de presentatie op 13 januari aanwezig te zijn. Plaats van handeling is het Leeuwarder Stadhuis, Hofplein 38. Aanvang is 16.30 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058 - 233 40 02.

Het rapport van de visitatiecommissie 'Jongerenwerk present' is op verzoek verkrijgbaar.