Raad van de Europese Unie

NL
Brussel, 9 januari 2009
5094/1/09 REV 1 (Presse 2)
P 003/09

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie bij de vierde verjaardag van de ondertekening van het algemene vredesakkoord (CPA) voor Sudan op 9 januari 2005

De Europese Unie wenst de vierde verjaardag van de ondertekening van het algemene vredesakkoord (CPA) in Sudan te herdenken. Dit akkoord is van fundamenteel belang voor het bevorderen van vreedzame coëxistentie tussen Noord- en Zuid-Sudan en voor vrede en stabiliteit in heel Sudan.
De Europese Unie verklaart andermaal dat het van strategisch belang is het CPA te goeder trouw uit te voeren, en blijft ervan overtuigd dat de ondertekenaars van het CPA, te weten de Nationale Congrespartij en de Bevrijdingsbeweging van het Sudanese volk, hun gezamenlijke verantwoordelijkheid moeten opnemen teneinde vooruitgang te boeken in de richting van een vreedzaam en democratisch Sudan.
De Europese Unie juicht het toe dat de partijen het eens zijn geworden over een regeling voor het oplossen van de crisis in Abyei, en roept hen op te streven naar duurzame en vreedzame oplossingen in elk van de "drie regio's" (Abyei, Zuid-Kordofan en de Blauwe Nijl), conform het CPA.

De afbakening van de grens tussen het noorden en het zuiden, alsook de vaststelling van de veiligheidsafspraken tussen de partijen, zijn essentieel. Tevens is het van belang dat verder daadwerkelijk uitvoering wordt gegeven aan het protocol ter verdeling van de rijkdommen. Het vijfde jaar van uitvoering van het CPA zal door een aantal cruciale stappen worden gekenmerkt. Eén daarvan - de geplande nationale verkiezingen - is van bijzondere betekenis. Het organiseren van vreedzame en geloofwaardige verkiezingen blijft essentieel voor een vreedzame transparantie van heel Sudan. De aanneming van de kieswet, alsook de instelling van de nationale verkiezingscommissie, zijn in dit verband belangrijke eerste voorwaarden. De Europese Unie roept de partijen op de technische en juridische voorbereidingen te treffen die nodig zijn om een verkiezingsklimaat te scheppen dat bevorderlijk is voor het zo spoedig mogelijk organiseren van vrije en eerlijke verkiezingen, met inachtneming van het in het CPA vastgestelde tijdschema. Met het oog op het bevorderen van de geloofwaardigheid en transparantie van het verkiezingsproces is de Europese Unie bereid na te gaan of een Europese verkiezingswaarnemingsmissie kan worden ingezet in nauwe samenwerking met de missie van de Verenigde Naties in Sudan (UNMIS).
De Europese Unie hecht veel belang aan de werkzaamheden van de evaluatiecommissie (AEC), die een belangrijk instrument is gebleken ten dienste van de dialoog tussen de Sudanese partijen en de voornaamste internationale partners bij het CPA. De Europese Unie wijst erop vast van plan te zijn om de rol van de AEC verder te versterken ten einde de volledige uitvoering van het CPA te waarborgen. Een stabiele en vreedzame ontwikkeling van Sudan vereist een duurzame politieke oplossing van het conflict in Darfur. De regering van nationale eenheid moet alles in het werk stellen om een einde te maken aan het leed van de bevolking van Darfur. De Europese Unie steunt ten zeerste de rol van de gemeenschappelijke hoofdbemiddelaar van Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties, de heer Djibrill Bassolé, en roept de regering en de rebellenbewegingen van Darfur op samen met hem te streven naar een vreedzame regeling van de crisis in Darfur. Het volledig inzetten van de UNAMID-missie is van wezenlijk belang om de veiligheidssituatie te verbeteren en er aldus voor te zorgen dat vitale humanitaire hulp de noodlijdende bevolking kan bereiken. De Europese Unie verzoekt alle partijen tot een akkoord te komen over een daadwerkelijk staakt-het-vuren en het internationaal humanitair recht volledig in acht te nemen. De Europese Unie blijft een geëngageerde partner bij de uitvoering van het CPA en bij alle inspanningen om het volk van Sudan vrede en ontwikkeling te brengen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.