Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Berkelland in beeld

Beeld in de volksmond `Ei' in park de Maat in Eibergen

In de serie `Berkelland in Beeld' nemen we u weer mee langs de kunstobjecten van de verschillende kunstenaars. De werken staan verspreid in zowel grote als kleine kernen. Het zijn bijzondere beelden die ons herinneren aan dat wat geweest is of er nog is. Allemaal stuk voor stuk de moeite van het bekijken waard...

In het Eibergse park `de Maat', achter het gemeentekantoor, vlakbij de Berkel staat een ei-vormig beeld. In de volksmond heet het kunstwerk `Ei'. Het was de feitelijke aanzet tot het kunstbeleid in die plaats. De schenking van dat beeld zette aan tot denken over een kunstbeleid. Het werd een succesvol beleid dat leidde tot veel kunstwerken in Rekken, Eibergen en Beltrum.

Lesopdracht

De AKI-student Rob de Ron maakte dit beeld als lesopdracht. Het is simpelweg een vorm. Toen kunstenaar-in-spe het kunstwerk maakte stond het opgesteld in een loods. Daardoor leek het gevaarte, dat tot het dak reikte, enorm! De jonge kunstenaar had daar dan ook grootse ideeën over. Toen hij het beeld aan de gemeente aanbod,

wilde hij dat het op een verhoging bij de Voetsbrug zou worden geplaatst, zodat automobilisten op de N18 het als baken onderweg zouden zien.

De gemeente aanvaardde het geschenk in dank, maar ging niet akkoord met de gewenste plaats. Zij wilde het op de huidige locatie, dus véél dichter bij de rijksweg plaatsen.

Beeld `gekrompen'

Toen het beeld op zijn sokkel gehesen werd zag De Ron pas beteuterd hoe het beeld van zijn voorstelling `gekrompen' tegenover de afmetingen van het landschap. Alleen de er naast staande boom torent al huizenhoog boven het werk uit. En vanaf de weg is het ei nauwelijks waar te nemen. "Maar" schrijft hij "het behield ook op die plek (de Maat) voldoende vorm en maat".

Veel kunstenaars vergissen zich dan ook in de omvang van hun in de openbare ruimte te plaatsen werk. Het werk is gemaakt van aluminiumcement - ruwe bauxiet - dat uiteindelijk niet heel lang stand zal houden.

Trefwoorden Kunst
Mutatiedatum 12/01/2009