Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Als de hamer valt...


Als de hamer valt, is het besluit genomen. Zo gaat dat tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad. In deze rubriek geven wij telkens - na de raadsvergadering - in het kort de beslissingen die de gemeenteraad heeft genomen.

In de extra vergadering van 6 januari heeft de gemeenteraad besloten aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat mee te delen dat Berkelland voorstander is van het zogenaamde regionale voorkeursalternatief voor de N18. Het gaat dan in eerste instantie om een 100 km tweebaansweg met ongelijkvloerse kruisingen tussen Enschede en Groenlo-Zuid.

Ambitie voor de lange termijn: autoweg tussen Varsseveld en Enschede

De voorkeur van de regionale partijen is om een nieuwe autoweg met gescheiden rijbanen en overal ongelijkvloerse kruisingen en aansluitingen aan te leggen. Een autoweg tussen Varsseveld en Enschede met in elke rijrichting twee rijstroken. Omdat dit op korte termijn financieel niet haalbaar is, zijn de betrokken gemeenten en provincies op zoek gegaan naar een realistisch voorkeurstracé. Dit voorkeurstracé is zodanig, dat later de gewenste uitbreiding naar een volledige vierbaans autoweg alsnog mogelijk is.

Regionaal voorkeursalternatief

Het voorkeursalternatief is een nieuwe autoweg met ongelijkvloerse kruisingen en aansluitingen tussen Groenlo en Enschede. Dit gedeelte zal als eerste worden aangepakt, om zo de meest urgente leefbaarheids- en veiligheidsproblemen op te lossen. De maximumsnelheid is hier 100 kilometer per uur. Bij Groenlo loopt de weg aan de oostzijde tot aan de aansluiting tussen de N18 en N319.

Extra veiligheidsmaatregelen

Bij Eibergen en Haaksbergen loopt de weg straks ten westen van de dorpskernen. Tussen Varsseveld en Groenlo volgt het voorkeursalternatief de huidige ligging van de N18. De maximumsnelheid blijft hier 80 kilometer per uur. Wel komen hier extra veiligheidsmaatregelen, zoals aanpassingen aan kruisingen. Op de kaart ziet het voorkeursalternatief tussen Varsseveld en Groenlo er als volgt uit.

Trefwoorden Gemeenteraad
Mutatiedatum 12/01/2009