FNV

12-1-2009

FNV zet in op regionale banenpools om massale ontslagen te voorkomen

Deze week praten werkgevers- en werknemersorganisaties met het kabinet over het opzetten van regionele banenpools. Werktijdverkorting kan een te groot risico met zich meebrengen voor bedrijven met ernstige, langdurige problemen door de kredietcrisis. Regionale banenpools kunnen dit risico overnemen.

Werkgevers krijgen dus meer ruimte. Ook de toename van de werkloosheid wordt vertraagd door de inzet van banenpools. De banenpools worden per industriesector ingesteld voor maximaal een jaar. "Een belangrijk voordeel is dat vakmensen die onmisbaar zijn voor de sector worden vastgehouden. Zo voorkom je dat vakkennis verloren gaat", aldus FNV-caocoördinator Wilna Wind.

Wind geeft aan dat werktijdverkorting een geschikte oplossing is voor bedrijven die te maken hebben met een tijdelijke financiële dip. Maar als deze dip structureel is en langdurig, zijn er andere maatregelen nodig. Mobiliteitscentra kunnen een oplossing zijn, maar ook hier geldt dat de zwaarte van de financiële problemen van het bedrijf bepalend is. Als een werknemer tijdelijk elders wordt ingezet en na de werktijdverkorting weer terugkeert bij zijn of haar werkgever, is de maatregel geslaagd. Maar als vakkundige werknemers alsnog ontslagen worden en zich gedwongen zien in andere sectoren werk te zoeken, betekent dat verlies van vakkennis.

De regionale banenpools kunnen deels betaald worden uit de WW-pot. Daarnaast kan het sociaal plan aangewend worden voor de financiering en eventueel nog aanvullingen van de werkgever.