Ingezonden persbericht

Collega-dichters willen Bruinja als Dichter des Vaderlands

Zo'n driehonderd dichters, schrijvers en literaire organisaties in Nederland en België willen Tsead Bruinja als de nieuwe Dichter des Vaderlands. Dat blijkt uit een steunlijst met namen die zondag is vrijgegeven via kranten aangesloten bij de Geassocieerde Pers Dienst (GPD).

Bruinja wordt door zijn collega's gezien als de meest aangewezen persoon om eind januari Driek van Wissen op te volgen vanwege zijn kwaliteiten als dichter en omdat hij als enige concrete plannen om de poëzie te promoten. Voor de nieuwe Dichter des Vaderlands zijn naast Bruinja vier kandidaten in de race: Erik Menkveld, Joke van Leeuwen en de in Antwerpen woonachtige acteur/dichter Ramsey Nasr.

Onder de dichters die Bruinja steunen bevinden zich Jana Beranová, Mark Boog, Wouter Godijn, Erik Jan Harmens, Tsjêbbe Hettinga, Louis Th. Lehmann, Diana Ozon en Edward van de Vendel. Daarnaast hebben tijdschriften, onderwijskundigen, streektaalorganisaties, maar ook muzikanten en beeldend kunstenaars zich achter Bruinja geschaard. Ook is hij de favoriet van festivals als De Wintertuin, Crossing Border, Dichters in de Prinsentuin en Doe Maar Dicht Maar.

In een reactie zegt Bruinja verrast te zijn door de grote steun. "Het is hartverwarmend. Blijkbaar zien veel mensen mij als goede ambassadeur voor de poëzie. Ik heb de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in de literatuur. Ik heb veel geschreven en veel opgetreden in binnen- en buitenland. Dat betaalt zich nu uit. De verkiezingen duren nog twee weken. Dit geeft hoop op een goede afloop."

Opvallend is dat Bruinja tevens als de beste kandidaat wordt gezien door Ingmar Heytze en Maria van Daalen, twee dichters die in december nog op de officiële lijst stonden om zelf Dichter des Vaderlands te worden. Voorts hebben de stadsdichters van Den Haag, Groningen, Eidhoven, Zutphen, Rotterdam en Assen en een reeks culturele organisaties in onder meer Friesland zich uitgesproken voor de in Amsterdam woonachtige Bruinja.

De 34-jarige in Rinsumageest geboren Bruinja geldt als een van de meest spraakmakende dichters van dit moment. Onlangs baarde hij opzien door als eerste gerenommeerde dichter in Nederland zijn nieuwe bundel Angel gratis via internet beschikbaar te stellen; de bundel werd 2000 keer gedownload. Vorige week haalde hij het nieuws met een collecte om oud-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij naar Nederland te halen voor het bijwonen van het televisieprogramma waarin de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt bekendgemaakt.

Website Tsead Bruinja: http://www.tseadbruinja.nl/

Website Dichter des Vaderlands Verkiezingen: http://www.dichterdesvaderlands.nl/

Foto © Jan Glas - overname toegestaan vermits voorzien van copyrightvermelding.
Op aanvraag kan er een foto in grotere resolutie worden geleverd.

----------