WRR: Mededeling aan de pers/presentatie verkenning Werk en inkomsten na massaontslag

Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid/wrr

6 januari 2009

Uitnodiging presentatie verkenning

Werk en inkomsten na massaontslag: de zekerheid is niet van de baan

Op 13 januari 2009 biedt de WRR minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de verkenning Werk en inkomsten na massaontslag aan. Dit is een verkenning van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tijdens deze bijeenkomst ter gelegenheid van het verschijnen van deze studie zullen Anton Hemerijck (directeur WRR), Jules Theeuwes (algemeen directeur SEO Economisch Onderzoek , oud-raadslid WRR) en Michiel Vergeer (econoom CBS) ingaan op ontslag en werkzekerheid in de huidige economische situatie. Tevens zal een debat worden gehouden tussen deskundigen onderling en met de zaal onder leiding van Yvonne Zonderop.

Het onderzoek Werk en inkomsten na massaontslag is gezamenlijk door de WRR en het CBS uitgevoerd op basis van registratiegegevens uit het Sociaal Statistisch Bestand (SSB) van het CBS. Werknemers die in de periode 2001-2002 hun baan verloren als gevolg van een massaontslag bij een groot bedrijf, konden in dit onderzoek aan de hand van deze gegevens drie jaar lang gevolgd worden.

De meerderheid van door massaontslag getroffen werknemers vindt snel weer werk. Tussen de ontslagen werknemers bestaan echter grote verschillen. Jongere werknemers vinden na een massaontslag doorgaans snel een nieuwe baan en gaan er vaak in inkomsten op vooruit. Daarentegen vinden moeders met jonge kinderen, ouderen en werknemers van niet-westerse herkomst moeilijker nieuw werk. Op de lange termijn zijn werk en inkomsten van ontslagen werknemers beter gewaarborgd als zij direct weer aan de slag kunnen gaan. Werkzekerheid, dat wil zeggen het vermogen om op eigen kracht en op redelijke termijn weer werk te vinden, is niet voor iedereen weggelegd.

Bestellen:

Werk en inkomsten na massaontslag / druk 1
Werk en inkomsten na massaontslag / druk 1
D. Scheele & Galen, R. van


Noot voor redacties (