Persberichten

'Koningin van de Cariben' Cuba gastland op Vakantiebeurs 2009

Publicatiedatum: 21-11-2008

Persbericht
Utrecht, 13 januari 2009

De 'Koningin van de Cariben' komt naar de Vakantiebeurs 2009. Die koningin is Cuba, het gastland van de beurs dat op kleurrijke wijze zal getuigen van de dynamische cultuur, de opwindende muziek, de boeiende koloniale architectuur, de gastvrije en gemoedelijke bevolking en het weelderige groen van de natuur. De beursbezoekers worden met open armen ontvangen door de gevarieerde en kleurrijke bevolking van dit land. Lokale specialisten presenteren op de kenmerkende, speelse wijze de toeristische en recreatieve mogelijkheden van dit subtropische vakantiegebied met liefst 330 zonnedagen, en geven antwoord op alle vragen over leefwijze, gebruiken en culturen. Gedurende de hele Vakantiebeurs, van woensdag 14 tot en met zondag 18 januari 2009, wordt gemusiceerd op het Cubaanse ritme van rumba en salsa.
Behalve zang, dans en ongekunstelde levensvreugde worden ook Cubaanse tradities op de Vakantiebeurs tot uiting gebracht. Zo wordt gedemonstreerd met welke vaardigheid de befaamde Havannas, de Cubaanse sigaren, worden gerold door een ambachtsman uit dit land. Op het 'Wereld aan je voeten plein' in hal 3 is elke dag om 11 uur een informatieve presentatie van de vele toeristische attracties in Cuba, dat vrij en zonder de beperkingen van vroeger te bezoeken. Sinds het wegnemen van de belemmeringen kunnen ook fly-drive arrangementen worden geboekt.

Noche Cubana
Gastland Cuba blijft het stralende middelpunt tijdens de Vakantiebeurs op vrijdagavond als de festiviteiten losbarsten rond de Noche Cubana. Deze traditionele avond met dans, muziek en zang, staat garant voor uitbundig plezier en opwinding. Rustiger gaat het toe bij de expositie van Cubaanse schilderijen op de Vakantiebeurs, die ook te zien zijn op het halfjaarlijkse kunstfestival in Havanna in maart en april 2009.

Kleurrijke mengeling
De bevolking van Cuba is een kleurrijke mengeling van blank en zwart, van boer, stedeling en visser. De muzikale ritmes klinken bij alle gelegenheden waar toeristen ontvangen worden, bij ontbijt, lunch, diner, in rumcafés, op uitnodigende terrasjes of zo maar op straat. Cuba is het grootste eiland in de Cariben met een bevolking van elf miljoen inwoners die ruim 110.860 vierkante kilometer tot hun beschikking hebben verdeeld over een noord-zuid lengte van maar liefst 1250 km. Toeristen komen volop aan hun trekken in de boeiende oude, historische steden, de gemoedelijke dorpjes of in de kleurrijke onderwaterwereld van de helderblauwe zee met witgele stranden.

Amerikaanse oldtimers
Het straatbeeld wordt kleurrijk ingevuld met de overgebleven Amerikaanse oldtimers. In Havanna zijn ze een must voor de locals, maar vormen een groot plezier voor de toeristen die een rondrit kunnen maken in zo'n kenmerkende oldtimer met chauffeur. De vakantievierder kan ook in door paarden getrokken koetsen boeiende tochten maken door de oude koloniale binnenstad van de hoofdstad of het zuidelijker gelegen Santiago de Cuba.
Havanna heeft veel historische gebouwen die in de traditionele bouwstijl blijk geven van een rijk Spaans en Portugees verleden. Later kwamen daar de in Engelse stijl opgetrokken koloniale huizen en nederzettingen bij, nadat Engeland met leger en vloot de Spanjaarden in 1762 voorgoed van het eiland hadden verdrongen. Vele delen in Havana-Vieja zijn mooi gerestaureerd.

Vrolijke belevenis
Het weelderige groene, rustige platteland, met rancho's, tabaksvelden en ruisende beekjes van Cuba is zeker niet minder aantrekkelijk. Dat wordt duidelijk bij de excursie met een elektrisch treintje dat de vakantiegangers dwars door suikerplantages naar de grote suikerfabriek brengt. Het zelf besturen van het treintje, waar gastvrije machinisten de toeristen graag voor uitnodigen, is een vrolijke belevenis. Mits de toerist-machinist bij nadering van een overgang maar even uitbundig aan de fluit trekt als de machinist zelf. Sinds de rietsuikerproductie sterk afnam als gevolg van de Russische weigering om deze agrarische activiteit nog langer te steunen, is het toerisme voor de Cubanen een belangrijke bron van inkomsten geworden.

'Arroz con gris'
De keuken is een mix van de Afrikaanse en zuid Europese keuken. Dol zijn de Cubanen op de 'arroz con gris, hun hoofdmaaltijd van rijst met witte bonen. Favoriete cocktail is de 'mojito', een verfrissende drank met rum en mint, die verfrissend blijft zolang de met dit drankje wat minder bekende toerist maat weet te houden.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2009 zijn van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Entreekaarten, met aanzienlijke korting van ¤ 5,50, zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl.


Noot voor de redactie (

VNU Exhibitions