In februari beginnen met een masteropleiding

13/01/2009 10:26

Studiekeuze123

STUDIEKEUZE123.NL GEEFT OVERZICHT INSTROOMMOMENTEN

Steeds meer masteropleidingen bieden de mogelijkheid om niet alleen in september met een opleiding te beginnen maar ook in februari. De website Studiekeuze123.nl, waarop je alle opleidingen in het hoger onderwijs kunt vergelijken, geeft een overzicht van deze masteropleidingen met meerdere instroommomenten.

Van de 1200 masteropleidingen bieden inmiddels meer dan 200 opleidingen 'een extra instroommoment' aan, dat wil zeggen dat je ook per 1 februari met de opleiding kunt beginnen. Dit extra instroommoment is van belang nu opleidingen strenger worden in het toelatingsbeleid voor masteropleidingen. Minister Plasterk wil dat studenten eerst hun bachelor afronden voordat zij aan een masteropleiding beginnen.

Wilma de Buck, programmamanager van Studiekeuze123.nl: "Steeds meer masteropleidingen hebben meerdere instroommomenten. Als je halverwege het jaar je bachelor afrondt, hoef je daardoor niet meer een half jaar te wachten voordat je met een master kunt beginnen. Dit verruimt de keuzemogelijkheden". Studenten kunnen kiezen voor een master aan de eigen instelling, maar ook voor een master aan een andere instelling. Op Studiekeuze123.nl kun je zien tot welke masteropleiding je toegang hebt met een specifieke bacheloropleiding (http://www.studiekeuze123.nl/bamas). Ook de toelatingseisen voor masteropleidingen zijn er te vinden.

Hardere knip

Eind oktober 2008 heeft het kabinet ingestemd met de notitie 'Naar een volwassen bachelor-masterstructuur' van minister Plasterk. Vanaf 2010 gaat een 'harde knip' gelden tussen bachelor- en masteropleiding. Studenten moeten eerst hun bacheloropleiding hebben afgerond voordat ze aan een masteropleiding kunnen beginnen. Studentenorganisaties voeren hiertegen actie omdat zij bang zijn dat studenten hierdoor studievertraging oplopen. Nu beginnen veel studenten alvast aan een master, terwijl ze hun bachelor nog moeten afronden om geen onnodige vertraging op te lopen. Op dit moment verschilt het toelatingsbeleid per instelling en per opleiding. Als de knip in de toekomst harder wordt, wordt het des te belangrijker dat studenten op verschillende momenten in het jaar met een masteropleiding kunnen beginnen. Judith Boschma, vice-voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg: "Het is goed dat studenten op www.studiekeuze123.nl nu al kunnen zien welke opleidingen straks 'harde knip-proof' zijn. We hopen dat de minister zich zal inzetten om voor zoveel mogelijk masters meerdere instroommomenten te realiseren."

Met de 'harde knip' wil Plasterk ervoor zorgen dat studenten na de afronding van de bachelor beter nadenken over hun vervolgstudie. De minister verwacht dat zij vaker zullen kiezen voor een master in een andere stad of in het buitenland of voor een master in een andere studierichting. Op dit moment kiest nog 80 procent van de studenten voor een master die direct aansluit op hun bachelor.

www.studiekeuze123.nl

Op www.studiekeuze123.nl kun je meer dan 2500 erkende opleidingen vergelijken op verschillende aspecten zoals de kwaliteit van het onderwijs, baankans en studenten-oordelen. Studiekeuze123.nl is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs (HBO-raad, VSNU, en PAEPON) en de studentenorganisaties LSVb en ISO, en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. SURFfoundation, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en coördineert de uitvoering.





http://www.studiekeuze123.nl