Gemeente Zijpe


2009-01-12 Nieuwjaarsbijeenkomst 2009
Foto Kerkje Oudesluis Donker.JPG

Woensdagavond 7 januari 2009 was de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Zijpe. De bijeenkomst vond plaats in het Kerkje van Oudesluis. Bij binnenkomst konden de aanwezigen genieten van de muziek van harpiste Esther Jansen uit Haarlem.

Toekomst

Om 19:30 uur startte burgemeester Anja van Apeldoorn - Pruijt met haar laatste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Zijpe. Een toespraak met als thema; de toekomst. Zij gaf de aanwezigen het advies niet te veel achterom te kijken; omdat je dan niet kunt zien wat er voor je ligt. In de nabije toekomst van de gemeente Zijpe is de bestuurlijke toekomst een belangrijk onderwerp; zelfstandig of samen? Dat is de vraag. De burgemeester spoorde de aanwezigen aan om ook hun stem te laten horen wat betreft de bestuurlijke toekomst; ga ook vooral de discussie aan tijdens de discussieavonden die worden gehouden in verschillende dorpen in januari en februari!

Harpiste Esther Jansen

Harpiste Esher Jansen

Communicatie

De afgelopen twee jaar heeft de gemeente Zijpe meer en meer structuur gebracht in haar communicatieve uitingen; aan de website wordt blijvend gewerkt, mede dankzij de inzet van het burgerwebpanel; een groep inwoners die zich buigt over de gebruiksvriendelijkheid van de website. Daarnaast is de informatievoorziening via deze rubriek, het Zijper Nieuws, uitgebreid en weten de inwoners hun weg naar onze informatieavonden goed te vinden. Ook is er een convenant afgesloten met de dorpsraden om ook de communicatiestromen met hen te structureren en te verbeteren.

Logo

De gemeente Zijpe wil met haar tijd mee gaan, daarom heeft zij gekozen om naast het gemeentewapen, ook te gaan werken met een logo. Een logo dat past bij de ambities. Een logo dat het vooruitstrevende van de gemeente weergeeft. Een logo dat beweging en ruimte uitstraalt. Een logo dat datgene weergeeft wat de gemeente Zijpe kenmerkt.

Joris Langedijk van Grafisch Centrum Eelan uit 't Zand heeft het begrepen; hij heeft een ontwerp gemaakt dat helemaal past bij de gemeente Zijpe.

Nieuwe logo gemeente Zijpe

Kenmerken van het beeldmerk

De Zijpe is een vlak stuk land, dus dit is het uitgangspunt geweest van het ontwerpen van het beeldmerk; ontwerpen in een plat vlak. Beweging is gecreëerd door een asymmetrische vlakverdeling aan te brengen. Door de zijden van het vlak niet haaks op elkaar te laten lopen wordt beweging gesuggereerd.

In het platte vlak bevindt zich de letter Z. Deze letter staat zowel voor Zijpe als voor de zwaan die terug te vinden is in het wapen van de gemeente.

De golfbeweging van de zee bevindt zich aan de linkerkant van het beeldmerk. De westkant van de Zijpe grenst aan de zee. Ook de slootjes die door de Zijpe "sypelen" zijn op deze manier gerepresenteerd.

Het golfje aan de linkerkant van het beeldmerk geeft ook het staartje van de zwaan weer, die terug te vinden is in een licht abstracte weergave. In een lichte grijstint is het lichaam van de zwaan te zien in de uitsparing van de letter Z. Deze weergave maakt het beeldmerk milder.

De kleurenverdeling van het beeldmerk is vertrouwd. Het vlak is ingekleurd met de purperen kleur die ook het wapen van de Zijpe zijn unieke karakter geeft. In dit vlak bevindt zich een groene lijn die het groene weidse landschap weergeeft. De gele lijn staat voor de statigheid en refereert aan de gouden kroon om de nek van de zwaan in het wapen. Ook symboliseert de gele lijn de kust.

Burgemeester Van Apeldoorn-Pruijt en Joris Langedijk onthullen logo

Burgemeester Van Apeldoorn-Pruijt en

Joris Langedijk onthullen logo

Zijper Zekerheid

Naast verbeteringen op het gebied van communicatie wil de gemeente Zijpe ook op het gebied van klantgerichtheid een slag slaan. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst presenteerde de burgemeester daarom de Zijper Zekerheid. Een brochure met daarin een verzameling zekerheden van ons aan u, met betrekking tot de dienstverlening. Hiermee willen wij u laten zien wat u mag verwachten wanneer u gebruik maakt van onze dienstverlening. De folder is inmiddels huis-aan-huis verspreid. Mocht u de folder niet hebben ontvangen dan kunt u altijd even contact opnemen, dan sturen wij u alsnog een exemplaar.

Na de nieuwjaarstoespraak speelde de harpiste Esther Jansen het stuk Sherezade uit de verhalen van 1001-nacht. Daarna was er gelegenheid voor een drankje en een hapje, voordat de winnaar van de fotowedstrijd werd bekendgemaakt.

Fotowedstrijd

In 2008 is de fotowedstrijd Zijpe in Beeld gehouden. Elke maand kon men foto's insturen, die werden beoordeeld door een deskundige jury, en waaruit elke maand een winnaar werd gekozen. De jury heeft uit de twaalf maandwinnaars de uiteindelijke winnaar van de fotowedstrijd gekozen; Edith Spil uit 't Zand. Haar foto zal de voorkant van de gemeentegids 2009-2010 sieren.

November: Edith Spil-Abbink uit 't Zand

November: Edith Spil-Abbink uit 't Zand

Wij willen hierbij Pierre Mettes, de vakfotograaf, hartelijk bedanken voor zijn bijdrage als jurylid. Daarnaast willen wij iedereen die mee heeft gedaan met de fotowedstrijd bedanken voor hun enthousiasme!

Januari: Erika Schouten uit Callantsoog Februari: Hans Schaap uit 't Zand
Maart: Dirk Smit uit 't Zand April: Miranda van Straten uit Petten Mei: Rosanne Braams uit Sint Maartensbrug Juni: Dirk Hagendijk uit 't Zand
Jul
September: Edith Spil-Abbink uit 't Zand Oktober: Andre Sonderman uit 't Zand

December: Anneke Keijzer-Kingma uit Oudesluis

Januari: Erika Schouten uit Callantsoog

Februari: Hans Schaap uit `t Zand

Maart: Dirk Smit uit `t Zand

April: Miranda van Straten uit Petten

Mei: Rosanne Braams uit Sint Maartensbrug

Juni: Dirk Hagendijk uit `t Zand

Juli: Jan Zijp uit `t Zand

Augustus: Jan Zijp uit `t Zand

September: Edith Spil-Abbink uit `t Zand

Oktober: Andre Sonderman uit `t Zand

November: Edith Spil-Abbink uit `t Zand

December: Anneke Keijzer - Kingma uit Oudesluis