Leefbaar Rotterdam


dinsdag, januari 13, 2009

Smerige afvalbakken

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 13 januari 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Afvalbakken

Geacht College,

In de Telegraaf van vandaag staat te lezen dat bezoekers van de Rotterdamse binnenstad zich in toenemende mate ergeren over smerig uitziende en kapotte afvalbakken. Een belangrijk deel van het Rotterdamse motto schoon, heel en veilig wordt daardoor volstrekt niet nageleefd.

De boulevardbakken in de winkelstraten zijn vaak en bijna zonder uitzondering besmeurd met afvalresten. Voorbijgangers durven daardoor niet met hun hand in de afvalopening te gaan. Ze zijn bang om met de viezigheid in aanraking te komen. Hierdoor is de kans groter dat men het afval niet in de bak, maar op de grond gooit.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het college:


1. Is het College het er mee eens dat door smerige afvalbakken het motto schoon, heel en veilig niet nageleefd wordt?

Volgens ondernemers, duurt het vaak weken of zelfs maanden voordat de containers schoongemaakt worden. Ook zou het volgens hen erg lang duren voordat een kapotte of in brand gestoken bak vervangen wordt door een nieuwe. Volgens de Roteb worden de afvalbakken momenteel één keer in de drie maanden schoongespoten, tenzij de Roteb medewerkers vinden dat de bakken wel erg vuil zijn. Dan wordt het eerder gedaan.


2. Is het College het er mee eens dat het driemaandelijks reinigen van de afvalbakken op dit moment niet voldoende is om een schoon centrum te waarborgen?

3. Hoe gaat het College het probleem van de smerige afvalbakken oplossen?

4. Is het wellicht een idee om tijdens het dagelijks schoonvegen van de straat gelijk de afvalbakken ook schoon te maken?

Met vriendelijke groeten,

Hennie van Schaik