Artsen zonder Grenzen


Meer dan 45.000 op vlucht voor gevechten in Somalië

13/01/2009 11:23 -- In Centraal-Somalië, in de Galgaduud-regio, zijn de gevechten opnieuw opgelaaid. Afgelopen zondag was er een hevige slag tussen twee strijdende partijen: Artsen zonder Grenzen teams hebben 46 gewonden behandeld in het Istarlin ziekenhuis in de stad Guri El. Volgens berichten zijn tussen de 45.000 en 60.000 mensen Guri El en regionale hoofdstad Dhusa Mareb ontvlucht. Zij zijn nu echter zo goed als afgesloten van humanitaire hulp.

'De situatie in de Galgaduud regio wordt elke dag slechter,' zegt Tom Quinn, coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Somalië. 'Guri El en Dhusa Mareb zijn beide spooksteden geworden. In onze klinieken in de regio behandelden we doorgaans 200 kinderen per week, nu komt er bijna niemand binnen. Dat baart ons verschrikkelijk veel zorgen, want we weten hoe groot de behoefte aan medische zorg is. Tienduizenden vrouwen, kinderen en ouderen zijn gevlucht en kunnen nauwelijks aan voedsel, water en medische zorg komen.'

De eerste berichten zijn alarmerend. Onze medewerkers hebben gehoord dat hele families overdag schuilen in de schaduw van een boom en 's nachts buiten moeten slapen. Het voortdurende conflict in dit gebied waar voedsel al schaars is, kan tot een rampzalige situatie leiden. Een tekort aan water en medische zorg verergert de situatie nog meer. Elke maand worden in het Istarlin ziekenhuis, waar Artsen zonder Grenzen werkt, al tussen de 80 en 100 kinderen behandeld voor ernstige ondervoeding - en dat is in rustigere tijden.

'Het is van levensbelang dat de vluchtelingen hulp krijgen, maar hulp verlenen in de Galgaduud regio wordt steeds moeilijker,' vervolgt Tom Quinn. ' Zowel vliegverkeer als vervoer over de weg worden vanwege de gevaarlijke omstandigheden begrensd. De aanvoer van medische voorraden en hulpgoederen wordt hierdoor gehinderd.' Na dagen onderhandeld te hebben, kan Artsen zonder Grenzen nu beginnen met water per vrachtwagen aan te voeren naar de Somalische vluchtelingen die nu tussen Guri El en Dhusa Mareb zijn beland.

Tom Quinn: 'Wij zijn hier om hulp te verlenen, zowel in de Galgaduud regio als in de vele andere delen van Somalië waar immense noden zijn. Internationaal is er vooral aandacht voor de problemen rondom de piraterij in Somalische wateren, terwijl het lijden van miljoenen Somaliërs grotendeels over het hoofd wordt gezien.'

Artsen zonder Grenzen voert projecten in negen regio's in Zuid- en Centraal-Somalië. Sinds 2006 werken we in het Istarlin ziekenhuis (in Guri El) in de Galgaduud regio. In 2008 kregen hier per maand 3.700 mensen een medisch consult, en werden elke gemiddeld 330 mensen verzorgd op de verpleegafdeling. Daarnaast runnen onze teams twee gezondheidsposten in de regio: in Dhusa Mareb en in Hinder (sinds januari 2008). In deze gezondheidsposten werden per maand zo'n 1.600 consulten uitgevoerd.

Ons werk in Somalië »

Beperkt staakt-het-vuren ontoereikend voor hulp in Gaza -- datum: